Ruské velvyslanectví v Praze

Ruské velvyslanectví v Praze Zdroj: wikipedia.org

BIS odhalila tři ruské špiony, museli opustit Česko, ve skutečnosti jsou jich desítky

Bezpečnostní informační služba (BIS) v poslední době odhalila v Praze tři ruské špiony, kteří museli v tichosti opustit Českou republiku. Napsal to týdeník Respekt s odvoláním na vládní zdroje. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes odhalení špionů odmítl potvrdit. Uvedl ale, že podobné záležitosti jsou stále se opakujícím příběhem.

"Mohu jen říkat, že podobné vztahy, které řešíme s Ruskou federací, tak jsou v něčem jen stále se opakujícím příběhem. Nevidím v tom zase nějakou zásadní změnu, bohužel," řekl dnes Zaorálek novinářům ve Sněmovně. Podotkl také, že Česko musí hledat modus vivendi a udržovat vyváženou přítomnost na ambasádě v Moskvě. "Jakýkoliv pohyb na jedné straně, vyvolává pohyb na druhé," dodal.

Rusko reagovalo odvetou vůči dvěma pracovníkům českého velvyslanectví v Moskvě. "První pracoval na české ambasádě v Moskvě, druhý tam směřoval. Aniž byli z něčeho obviněni, ruské úřady jim neumožnily pokračování pobytu v Rusku, respektive příjezd do země (rovněž prostřednictvím víz)," uvedl Respekt.

Na začátku akce, kterou české tajné služby zahájily před tři čtvrtě rokem, stál podle týdeníku ruský diplomat. Kontrarozvědka ho identifikovala jako rizikovou osobu dopouštějící se špionáže. Muž nebyl podle Respektu akreditovaný na ruské ambasádě, do Prahy zavítal na přechodnou dobu z jiné země, kde působil. Co přesně dělal, není jasné, ale agent musel urychleně opustit zemi.

V dalších týdnech BIS odhalila další dva muže, které kvůli špionáži označila za nežádoucí. Tentokrát šlo o zaměstnance ruského velvyslanectví v Praze a dalšího, který do ČR mířil na misi. I jim české úřady znemožnily pobyt v zemi.

Černínský palác vnímá následnou reakci Moskvy jako odvetu za odhalení ruských špionů, ale veřejně ho nechce komentovat. I proto, že jakékoliv prohlášení by mohlo zkomplikovat akreditaci diplomatů, kteří mají nahradit dva odmítnuté Čechy v Moskvě.

Ruská ambasáda v Praze je podle Respektu značně naddimenzovaná. Aktuálně na ní působí 125 zaměstnanců, což je nepoměrně více než mají podobně velké a vlivné státy. Například Čína má v českém hlavním městě 28 diplomatů, Spojené státy sedmdesát. BIS ve svých výročních zprávách již několik let upozorňuje, že mezi ruskými diplomaty se skrývá část špionů. Podle odhadů lidí z bezpečnostní komunity by jich mohlo být kolem třiceti.

Jenže dobře informovaný web Jane´s Defence, který se věnuje bezpečnostním otázkám, již před delší dobou napsal, že v Česku je daleko více ruských špionů, prý až několik stovek. Mnoho z nich jsou Češi, kteří pro Moskvu pracují.

Aktuální střet s Ruskem kvůli špionům není novinkou. V roce 2009 byli z Prahy vyhoštěni dva ruští agenti, údajně kvůli aktivitě v oblasti jaderné energetiky, dodávek ropy a zemního plynu.