8. Vídeň (Rakousko)

8. Vídeň (Rakousko) Zdroj: Profimedia

Nejlepším městem pro život na světě je Vídeň, Praha skončila na 68. místě

Každý rok se objevuje velká studie o podmínkách života ve velkých městech světa. Letošním vítězem je rakouská Vídeň, před švýcarským Curychem a novozélandským Aucklandem. Praha skončila na 68. místě. Celkem bylo hodnoceno 230 měst podle 39 různých parametrů – od dopravy, podmínek pro bydlení, čistoty ovzduší až po možnosti získání práce. Žebříček vydává americká konzultační společnosti Mercer a jmenuje se Mercer’s Quality of Living Reports.

Letošní pořadí ukázalo to, co všichni tušíme – nejlépe se žije v západní Evropě, Kanadě či v Austrálii. Naopak oblastmi zmaru zůstávají některá africká velkoměsta, ale v posledních letech i rozbouřený arabský svět.

Zde je pořadí nejlepších měst pro život na světě: Vídeň, Curych, Auckland, Mnichov, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kodaň a Sydney. Jak vidíme, až sedm měst z první desítky, se nachází nedaleko Česko republiky. I proto se dá říci, že Praha je „až“ na 68. místě. Nemůže nás ani těšit, že podle odborníků je česká metropole nejlepším místem pro život v zemích východní a střední Evropy. Za Prahou je Budapešť, Lublaň, Varšava či Vilnius. Chtělo by se to ale více přiblížit Západu.

Za evropského „skokana roku“, který pokročil v zlepšování kvalit života vpřed, je považována polská Wroclaw, která je ale pořád na 100. místě žebříčku. Naopak oproti minulosti si znatelně pohoršilo argentinské Buenos Aires (trvalé hospodářské problémy), Moskva (je až na 167. místě, dopad mají krize, sankce a špatná pověst Ruska), ještě o deset míst hůře je na tom ukrajinský Kyjev a nejvíce se propadl libyjský Tripolis, kde zuří občanská válka.

Vůbec nejhůře se podle měření Merceru žije v některých afrických metropolích (Kinshasa, Brazzaville, Chartúm, Bangui), ale také v haitském hlavním městě Port-au-Prince. Na vůbec posledním místě se ocitl irácký Bagdád, kde není radno kvůli hrozbě atentátů v některých čtvrtích vycházet ani