Michaela Marksová-Tominová

Michaela Marksová-Tominová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

MARKÉTA ADAMOVÁ: Ministryně Marksová vyhrožuje v případě mateřské občanům

Občane, přizpůsob se, jinak přijdeš i o to, co ti náleží! Tak by se dal ve stručnosti shrnout návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové na dělení rodičovské dovolené mezi matku a otce. Jedná se o klasické sociální inženýrství v praxi a dokonce výhrůžku, že kdo se nepodřídí, bude potrestán.

Ministryně Marksová se v případě dělení rodičovské dovolené tváří, že má jít o dobrovolné rozhodnutí lidí, zda této možnosti využijí, avšak ve skutečnosti chce ty, kteří tak neučiní, potrestat zkrácením rodičovského příspěvku.

V takovém případě se dá ale jen stěží hovořit o dobrovolnosti. Opět jsme svědky toho, jak se ČSSD snaží stále více omezovat osobní život občanů a jejich svobody.

Začít by se u tohoto socialistického experimentu podle ministryně mělo jedním nebo dvěma měsíci „otcovské rodičovské“.  Už jen z čistě praktického hlediska je to problematické a nesmyslné. Dovedete si představit, jak se budou na takové opatření tvářit zaměstnavatelé?

Najít na měsíc či dva náhradu za zaměstnance, který odejde na tuto krátkou rodičovskou, bude pro mnoho zaměstnavatelů naprosto nereálné. Jen zaučení nového zaměstnance je na mnoha pracovních pozicích otázkou několika týdnů. Pokud by si měl například otec vybrat tuto část rodičovské někdy v průběhu (třeba uprostřed) několikaleté rodičovské a nikoliv na jejím konci, nabízí se také otázka, co bude v té době dělat matka? Půjde na měsíc do práce? A kde podobného člověka na čtyři či šest týdnů vezmou? Vrátí se k zaměstnavateli, u kterého do odchodu na mateřskou dovolenou pracovala a ten bude povinen jí návrat na tak krátkou dobu umožnit? Paní ministryně by to měla vysvětlit a navrhnout řešení. Zná ale vůbec nějaké řešení?

Nejvážnější otázkou je především to, zda má stát opravdu určovat lidem, jak mají pečovat o své děti. Pro samotné potomky a soudržnost rodin je jistě lepší, když se na výchově a péči podílejí oba rodiče. Avšak nutit je k tomu pod pohrůžkou omezení jejich příjmů je ukázkou sociálního inženýrství.

Opatření může v praxi negativně ovlivnit i sociálně slabší skupiny obyvatel, jejichž zájmy ČSSD slibuje hájit. Pro ně je často příjem muže stěžejní a nemohu bez něj zajistit své potřeby.

Navíc přirozený vývoj vede i v této oblasti ke změnám. Otec na rodičovské dovolené už dnes není takovou raritou, jakou býval ještě před pár lety. Nicméně stát by se měl lidem v rodinné politice snažit pouze vytvářet vhodné podmínky, nikoliv cokoliv nařizovat, byť pod falešnou zástěrkou dobrovolnosti.

Proto doufám, že v tomto případě zůstane pouze u plánů, které nikdy nebudou realizovány a ministryně Marksová svou energii upne raději na zkvalitnění a rozšíření nabídky péče o děti či zvýhodnění rodin formou daňových slev.

Markéta Adamová je poslankyní za TOP 09, členka Výboru pro sociální politiku.