Zdroj: Profimedia

Řecko žádnou paralelní měnu nenavrhlo, byla to jen mediální bublina

Řecký ministr financí Janis Varufakis zvažuje zavedení paralelní digitální měny. Země by ji prý mohla zavést na principu bitcoinu. Takovou informaci zveřejnil britský deník The Guardian. Jenže ten se nejspíš opírá jen o rok starý blog z doby, kdy Varufakis ještě nebyl ministrem, ale profesorem ekonomie na Athénské univerzitě. Přání zastánců alternativních měn je podle všeho i zde spíše jen otcem myšlenky.

Když se v zahraničních i českých médiích minulý týden objevila tato zpráva, potěšilo to nadšence internetové měny bitcoin a libertariány. Podle The Guardian Varufakis uvedl, že pokud se věci budou pro Řecko vyvíjet špatným směrem, zvažoval by zavedení paralelní digitální měny, která by využívala zabezpečení a transparentnost, jakou má bitcoin. Český rozhlas Plus to posouvá ještě dále, když píše: „Řecký ministr financí uvažuje o zavedení paralelní digitální měny. Chce k tomuto účelu využít bezpečnosti a transparentnosti bitcoinu.“ Jaká je ale podstata výroků řeckého ministra?

Varufakis před rokem na svém blogu jen promítal o možnostech, jak by mohly země eurozóny překonat problémy s nedostatkem hotovosti. „Vlády by mohly vytvořit platební systém krytý budoucími daněmi a denominovaný v eurech. Tento systém by mohl navíc využívat algoritmu jako má bitcoin, aby byl systém transparentní, efektivní a levný. Říkejme mu FT-coin.“ Zkratka FT je podle Varufakise „future fax“ neboli budoucí daň.

Vláda by tím vlastně lidem prodala budoucí daňové výnosy. Když by si lidé koupili od vlády za eura FT-coin, mohli by s nimi za dva roky zaplatit daně v hodnotě 1500 euro, navrhuje Varufakis. Vláda by tak nyní získala od lidí eura na pokrytí nynějších státních výdajů. Za dva roky by ale místo daní dostala od vlády jen bezcenné FT-coiny. Varufakis proto navrhuje, že by pak kabinet získával jen maximálně 10 procent HDP, aby nehrozilo, že zkrachuje za dva roky, až jí lidé místo penězi zaplatí v FT-coinech.

Nynější řecký ministr financí tak nikdy nenavrhoval paralelní měnu, jak tvrdí četná média. „Není to paralelní měna,“ říká v odpovědi pod svým blogem. „Je to jen další nástroj k vytvoření likvidity v původní měně. Když můžou takto tvořit likviditu banky (v systému částečného krytí), proč by nemohly vlády?“ Varufakis navrhuje jen kupování času a odkládání bankrotu.

Takže nadšenci alternativních měn nemají důvod k radosti. Varufakis žádnou paralelní měnu nenavrhl a zatím navíc v roli ministra financí říká, že Řecko neopustí eurozónu. Prozatím vyjednal s EU prodloužení toku půjček o čtyři měsíce.