Novinář

Novinář Zdroj: profimedia.cz

Česká média jsou „zlí trpaslíci“, tvrdí Ruský institut strategických výzkumů

Česká jazyková mutace propagandistického rádia Hlas Ruska se pravidelně věnuje i naší republice. Před několika dny se zde objevila zpráva o „rusofobii“ médií ve světě. Vypracoval ji Ruský institut strategických výzkumů a dospěl k tomu, že česká média jsou „zlí trpaslíci“ a celkově je Česko „nestandardní zemí“.

Co konkrétně Hlas Ruska napsal?

„Prakticky všechna zahraniční média, vyjma Sýrie, nabízejí čtenářům materiály více či méně očerňující Rusko a jeho lídra, prezidenta Vladimira Putina. Nejtvrdší protiruská informační kampaň je vedena překvapivě v Evropě, nikoli za oceánem,“ tvrdí ve své zprávě ruský institut.

Podle výzkumu se na prvním místě v počtu negativních materiálů umístilo Německo, druhé místo obsadily USA a na „bronzové“ příčce je prý Rakousko. Zdůvodnění je pozoruhodné: „Rakousko je německy mluvící země, bývalé centrum Rakouského císařství, které má velký zájem o Ukrajinu. Zejména proto, že Halič byla dříve součástí Rakouska-Uherska. Proto Rakousko pomáhá Německu v jeho pokusech získat kontrolu nad ukrajinskými elitami,“ vysvětluje starší vědecký pracovník Ruského institutu strategických výzkumů a autor žebříčku Igor Nikolajčuk.

Česká republika se pak dostala do první desítky mediálních rusofobů. Je na sedmém místě v sousedství Polska a Švýcarska. Podle údajů institutu česká média patří do skupiny „zlých trpaslíků“, tedy zemí, které nevytváří velký počet materiálů, ale přesto většina z nich má negativní obsah. V českých sdělovacích prostředcích prý na jednu neutrální zprávu o Rusku připadá 5 negativních materiálů.

Česko je rozděleno na dvě poloviny. Jak je známo, Česká republika byla dříve součástí Rakouska-Uherska, na druhou stranu Sovětský svaz pomohl získat Československu nezávislost. Proto jsou i média rozdělena na dvě poloviny. Ačkoli se v zemi objevuje hodně negativních článků, vzniká tam i nemálo pozitivních materiálů,“ ohodnotil obsah českých médií pro Hlas Ruska Igor Nikolajčuk.

Soudruhu Nikolajčukovi poněkud uniklo, že Sovětský svaz vznikl až po vzniku nezávislého Československa.

Údajný expert ještě dodal: „Česká republika je nestandardní zemí, ale vzhledem k počtu pozitivních publikací v Česku o Rusku je možné říci, že je přítelem číslo 1. Podotýkám, nikoli neutrálních zpráv, ale pozitivních. Je to jediná země, kromě Sýrie, kde existuje významný pozitivní proud. Zároveň tam ale existuje významný negativní proud. Česko je rozděleno. Jak se zdá, v zemi bojují proti sobě německý a slovanský svět. Proto se jedná o nestandardní zemi, která vytváří nestandardní výsledek.