Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek Zdroj: ČTK

Nevím, neumím. Zeptejte se Babiše. Tak probíhá rozhovor s místopředsedou ANO Faltýnkem

Za několik dní se uskuteční celostátní sněm hnutí ANO. Média proto zajímají názory jeho významných představitelů. Například předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka, který se má stát prvním místopředsedou. Ovšem to, co předvedl Faltýnek v rozhovoru pro týdeník Respekt, by rozhodně nemělo voličům uniknout.

Faltýnek se pasoval na odborníka v zemědělství a jinak často říkal, že věci nezná, nebo jim nerozumí. Zde několik ukázek z rozhovoru z posledního Respektu:

„Neumím to nijak blíže odborně okomentovat, nezlobte se.“ (K zrušenému druhému penzijní reformy.)

„Myslím, že k zahraniční politice už to stačí, tady nejsem doma, omlouvám se.“ „Pokud je to oblast, které nerozumím, nebo tam selský rozum nefunguje, tak se zeptám toho, kdo problému rozumí.“ (K české diplomacii, Faltýnek se prý zeptal ministra obrany Martina Stropnického.)

„Já o tom nechci moc mluvit, protože tomu nerozumím.“ (K zákonu o státních zástupcích.)  

„Toto já neumím komentovat, nejsem tam doma.“ (K tomu, že pražská šéfka hnutí ANO Kleslová, bývalá pracovnice komunistické StB, vytvořila na Praze 10 koalici s odpadlíky z ODS.)

Když šlo o šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho střet zájmů, odvolání ministryně spravedlnosti Válkové a některé další otázky, tak Jaroslav Faltýnek odpovídal takto: „Na důvody se zeptejte pana Babiše.“ „Na to zeptejte pana Babiše.“ „To se zeptejte pana Babiše, ne mě.“ „To se ho musíte zeptat.“ „K tomu se vyjádřit neumím, to není součástí Agrofertu. To je asi otázka přímo na pana Babiše.“