Seriál Případy 1. oddělení

Seriál Případy 1. oddělení Zdroj: ČT

Sledovanost českých televizních seriálů roste díky webu až o desítky procent

Celková sledovanost televizních pořadů se díky takzvanému odloženému sledování a přehrávání z archivu může zvýšit následně i o desítky procent. V případě České televize byl velký nárůst zaznamenán například u seriálů První republika, Případy 1. oddělení či Neviditelní.

Podle loňských statistik například hlavní večerní pořady ČT1 v televizi zpětně sledovalo dalších pět až sedm procent a v internetovém archivu iVysílání je vyhledalo dalších čtyři až osm procent diváků. Vyplývá to z materiálu Hodnocení plnění veřejné služby ČT za rok 2014.

Nárůst sledovanosti ČT (ta je placena z koncesionářských poplatků), ilustruje na seriálu První republika, který v televizi vidělo v průměru 1,35 milionu diváků. Odložená sledovanost, kterou umožňují některé typy přijímačů, tento počet navýšila o 89 000 lidí a na internetu do 30 dnů seriál sledovalo dalších 100 000 diváků. Podobně sledovanost rostla u seriálových taháků jako Případy 1. oddělení nebo Neviditelní.

Televize uvedla, že obliba on-line přehrávání souvisí s větší dostupností a rychlostí internetu, který se stává klíčovou platformou pro cílové skupiny do 30 let.

Česká televize upozornila, že u některých typů pořadů může být podíl on-line sledovanosti pořadů ještě významnější. Například druhou řadu Čtyři v tom, vysílanou na ČT2 v nedělním prime-time, si „odloženě“ pustilo téměř 18 tisíc diváků, na internetu během následujících 30 dní dokonce 61 000 diváků, což znamenalo celkový nárůst o 20 procent diváků.