Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Gang hackerů ukradl bankám přes miliardu dolarů

Organizovaný gang počítačových hackerů, který od konce roku 2013 napadl stovku bank ve 30 zemích, ukradl při nelegálních operacích přes miliardu dolarů (více než 24 miliard korun). Ve své zprávě to tvrdí ruská antivirová firma Kaspersky Lab.

Hackerská síť prý získává peníze díky infiltraci do vnitřních systémů bank a nezaměřuje se na účty klientů, ale na vlastní prostředky finančních institucí. Svou zprávu o počítačové kriminalitě chce Kaspersky Lab zveřejnit v plné šíři dnes na konferenci v mexickém Cancúnu, už v neděli z ní ale citovala americká média, jako první deník The New York Times.

Ze zjištění expertů vyplývá, že hackeři vyvinuli metody, jak díky phishingu či dlouhodobému sledování chování zaměstnanců získat přístup k vnitřnímu systému banky. Poté dokázali získávat peníze například pomocí převodů na své účty nebo přeprogramováním bankomatů, z nichž pak vybírali hotovost. Podle všeho pracovali s menšími částkami tak, aby nevzbudili podezření. U každé z bank ukradli maximálně kolem deseti milionů dolarů.

Podle listu The Wall Street Journal zatím není jasné, kolik přesně bank hackeři napadli ani jaké konkrétní banky to byly. Prý se jednalo zejména o instituce v USA, Rusku a východní Evropě. Není zatím známo, zda se problém týkal i Česka.

Firma Kaspersky Lab spolupracuje s vyšetřovateli, kteří se nyní snaží hackerům dostat na stopu.