Egypt odpověděl na zavraždění křesťanů náletem na radikály v Libyi

Egypt odpověděl na zavraždění křesťanů náletem na radikály v Libyi Zdroj: Reuters

Při egyptských náletech na Islámský stát v Libyi zahynulo 50 radikálů

Francie a Egypt žádají, aby se situací v Libyi zabývala Rada bezpečnosti OSN. Radikálové z Islámského státu (IS) tam zavraždili 21 egyptských koptů. Egypt a Libye dnes bombardovaly pozice IS v Libyi a podle velitele libyjského letectva Sakra Džarušího přišlo 40 až 50 radikálů o život. SAE nabídly Egyptu všechny své prostředky k boji proti IS.

Francouzský prezident François Hollande se v telefonickém rozhovoru shodl s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím, že situací v Libyi by se měla zabývat RB OSN a měla by navrhnout nová opatření.

Premiér Manuel Valls vyzval k účasti v boji proti IS všechny blízkovýchodní země a jmenoval speciálně Katar a Turecko. V rozhovoru s rozhlasem musel reagovat na dotaz ke Kataru, který je podezírán z financování některých radikálních skupin.

Valls k tomu řekl, že "existují určité pochyby a ty je třeba vyvrátit". "Musíme bojovat v terénu s pomocí svých letadel, ale tu organizaci, o jejíž hrůznosti šířící násilí víme, je třeba také vyčerpat finančně," řekl premiér.

Také Turecko čelí kritice, protože údajně usnadňuje pohyb radikálů do Sýrie přes své území.

IS zavraždil 21 egyptských koptů a v neděli zveřejnil video, které masakr dokumentuje. Egypt ráno poslal nad základny a zbrojní sklady IS do Libye svá letadla a náletů se zúčastnilo také libyjské letectvo. Džaruší v egyptské televizi prohlásil, že nepochybuje o tom, že při těchto operacích přišlo o život až 50 radikálů.

Spojené arabské emiráty zareagovaly na novou krizi nabídkou pomoci Egyptu. Jejich ministr zahraničí Abdalláh bin Zajd Nahaján masakr koptů ostře odsoudil. SAE patří k největším přispěvatelům egyptské ekonomice a v ministrově prohlášení nabízejí "všechny své prostředky do služeb Egyptu k vymýcení terorismu".

Také Jordánsko, jemuž IS zavraždil jednoho z pilotů, který se účastnil náletů na IS v Sýrii, vraždu koptů odsoudilo. Mluvčí jordánské vlády dnes vyzval ke "sjednocení veškerých sil k vymýcení extremistické a teroristické ideologie" IS. Ministr také vyzval svět, aby podpořil libyjskou vládu, která je uznávaná mezinárodně, avšak nesídlí v Tripolisu nýbrž v Tobrúku na východě. V hlavním městě je druhý kabinet, který po volbách odmítl odstoupit. Do dnešní vojenské operace letectvo poslala vláda z Tobrúku.