Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Radikálové z IS v Libyi zavraždili až 21 egyptských křesťanů

Radikálové z Islámského státu dnes zveřejnili na internetu video, na němž je podle jejich tvrzení zachyceno stětí skupiny mužů označených za egyptské křesťany nedávno unesené v Libyi. Videozáznam se podle agentury Reuters a dalších médií objevil na webech podporujících Islámský stát. Podle informace, kterou zatím nelze ověřit, zavraždili islamisté až 21 Egypťanů, příslušníků křesťanské koptské církve.

Na záznamu je zachyceno, jak ozbrojenci v černém oblečení nahnali zajatce v oranžových kombinézách, s rukama spoutanýma za zády, na pláž. Tam je přinutili pokleknout a uřízli jim hlavu.

Pětiminutový záznam nese podle agentury AFP titulek "Vzkaz psaný krví pro vyznavače kříže" a na popisku stojí: "Lidé kříže, věrní stoupenci nepřátelské egyptské církve."

Tisíce Egypťanů odjely do sousední Libye hledat práci po povstání ve své vlasti v roce 2011. Nedbali tak na varování své vlády, aby se nevydávali do jedné z nejnebezpečnějších zemí v regionu. 

V lednu libyjské odnož IS oznámila, že unesla v Libyi 21 egyptských koptů. Káhira pak potvrdila, že při dvou různých útocích bylo v sousední zemi uneseno 20 egyptských občanů.