Kodaň

Kodaň Zdroj: ČTK

Kodaňský útočník byl dvaadvacetiletý muž z Dánska

Dánská policie v noci na dnešek dopadla a zastřelila muže odpovědného údajně za smrt dvou lidí a zranění dalších pěti při útocích v metropoli Kodani, z nichž jeden se odehrál na akci věnované svobodě projevu a druhý před synagogou. Podle policie byl pravděpodobným střelcem dvaadvacetiletý muž narozený v Dánsku. Pachatel podle policistů jednal nejspíš sám. Policie ale dnes odpoledne zřejmě v souvislosti s útoky provedla razii v kodaňské internetové kavárně a zatkla dvě osoby. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na události vyzval evropské Židy k vystěhování do Izraele.

Dánská televize uvedla, že údajný pachatel byl policii znám kvůli jeho vazbám na zločinecké gangy. Jeho jméno policie nezveřejnila. Dánské úřady připouštějí, že se pachatel pokoušel napodobit lednový masakr v Paříži, kde teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin.

"Dánsko zasáhl teror," prohlásila dnes dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. "Neznáme zatím motiv, ale jsme si vědomi, že existují síly, které chtějí Dánsko poškodit. Chtějí zablokovat svobodu projevu," varovala. Dánská královna Margrethe vyzvala Dány, aby drželi spolu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes před schůzí vlády prohlásil, že jeho kabinet hodlá podnítit "masivní vystěhovalectví" evropských Židů do Izraele. "Židé jsou znovu vražděni jen proto, že jsou Židé. Tato vlna útoků bude pokračovat, stejně jako vražedné antisemitské útoky. Židé si zaslouží bezpečí v každé zemi, ale my říkáme našim židovským bratrům a sestrám, že jejich domovem je Izrael," sdělil Netanjahu. Reagoval tak na informace, že jednou z obětí kodaňských atentátů je mladý Žid.

Francouzský prezident François Hollande dnes navštívil dánské velvyslanectví v Paříži, aby dánský lid a oběti ujistil solidaritou Francie, informoval Elysejský palác.

Útoky odsoudili i další světoví politici včetně britského premiéra Davida Camerona a německé kancléřky Angely Merkelové, ale také například Saúdská Arábie. "Střelba v Kodani je šokujícím útokem na svobodu slova a vyznání," prohlásil Cameron. Účast se zraněnými a s rodinami obětí vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka.

Terčem prvního násilného činu se v sobotu stala umělecká kavárna, kde se konala debata o svobodě slova, kterou pořádal švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

Obětí sobotní střelby je podle Dánského filmového institutu režisér dokumentárních filmů Finn Nörgaard, jenž pracoval pro dánskou televizi.

V noci na dnešek si pak jednu civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Podle dánské židovské komunity je mrtvým sedmatřicetiletý Dan Uzan, který byl členem ostrahy kodaňské synagogy při náboženském obřadu bar micva.

Dnes nad ránem policisté ve středu města zastřelili při pátrání po pachatelích muže, který na ně zahájil palbu. Policisté později oznámili, že zastřelený muž je pachatelem obou předchozích útoků. "Nemáme žádné důkazy, že by se do obou incidentů zapojili ještě nějací další střelci," řekl vyšetřovatel Jörgen Skov.

Policie dnes odpoledne pravděpodobně v souvislosti s vyšetřováním obou útoků provedla razii v internetové kavárně ve čtvrti Nörrebro, v níž byl ráno zastřelen atentátník. Podle dánské televize byli při zásahu velkého množství těžce ozbrojených policistů zatčeni nejméně dva lidé.