Dánští policisté dopadli a zabili kodaňského atentátníka

Dánští policisté dopadli a zabili kodaňského atentátníka Zdroj: ČTK

Dánští policisté dopadli a zabili kodaňského atentátníka

Dánská policie v noci na dnešek dopadla a zastřelila muže odpovědného údajně za smrt dvou lidí a zranění dalších pěti při předchozích útocích v metropoli Kodani. Oznámil to dánský policejní mluvčí. Pachatel podle policistů jednal nejspíš osamoceně, žádné další komplice prý neměl.

Terčem prvního násilného činu se v sobotu stala umělecká kavárna, kde se konala debata o svobodě slova, kterou pořádal švédský kreslíř kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Útok byl zaměřen proti diskusi o hranicích svobody projevu, kterou zorganizoval v Kodani švédský karikaturista Lars Vilks.

O život přišel pětapadesátiletý civilista, tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

V noci na dnešek si pak jednu civilní oběť a dva zraněné policisty vyžádala střelba před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Útočník zasáhl mladého Žida do hlavy a dva policisty do ruky a do nohy. Civilista zranění hlavy později podlehl.

Dnes nad ránem policisté ve středu města zastřelili při pátrání po pachatelích muže, který na ně zahájil palbu, informoval na svých internetových stránkách dánský deník Berlingske Tidende. Policisté později oznámili, že zastřelený muž je pachatelem obou předchozích útoků.

"Předpokládáme, že oba incidenty mají stejného viníka. Máme rovněž zato, že muž, zabitý později policií, je osobou odpovědnou za obě předchozí vraždy," řekl novinářům kodaňský policejní šéf Torben Molgaard Jensen.

"Nemáme žádné důkazy, že by se do obou incidentů zapojili ještě nějací další střelci," doplnil jeho slova vyšetřovatel Jörgen Skov.

Muž byl zastřelen ve čtvrti Nörrebro na severozápadě města, když zahájil na členy bezpečnostních sil palbu. "Policie sledovala jistou adresu ve čtvrti Nörrebro. V jednom okamžiku tam přišel člověk, který mohl být pro policii zajímavý v souvislosti s vyšetřováním. Policisté ho oslovili, on na ně začal střílet a byl zabit. Žádní příslušníci policie nebyli zasaženi," uvedly v prohlášení bezpečnostní složky.

Sobotní útok na uměleckou kavárnu, kde karikaturista Vilks pořádal debatu o svobodě projevu, označily dánské úřady za terorismus. Násilí v Kodani odsoudily Spojené státy a zároveň nabídly pomoc při vyšetřování.