Jen my víme kde

Jen my víme kde Zdroj: YouTube.com

Praha okouzlila říši středu. Film, který u nás natočili Číňané, vidělo za tři dny přes milion lidí

V úterý 10. února se čínští diváci dočkali premiéry dlouho očekávaného filmu „Jen my víme kde“, který byl natočen loni v Praze. Snímek populární režisérky Xu Jinglei za pouhé tři dni navštívilo v nejlidnatější zemi světa více než milion diváků. Tržby dosáhly v přepočtu zatím 140 milionů korun. Informovala o tom agentura CzechTourism.

Romantický film by podle expertů na cestovní ruch mohl strhnout lavinu zájmu čínských turistů o návštěvu Prahy. Dostal u nás i filmovou pobídku ve výši 8 milionů korun. „To, že se podařilo realizovat natáčení tohoto díla u nás, považuji za velký úspěch a věřím, že jako první snímek svého druhu naplní naše očekávání, tedy zvýšení zájmu o naši metropoli jako turistickou destinaci. Čínští turisté by tak mohli částečně nahradit klesající počet návštěvníků z Ruska,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Rusů přijelo minulý rok asi o třetinu méně.

Čínští filmaři přitom pro natáčení zvažovali i jiná evropská města. „Když jsme se na začátku roku 2014 poprvé sešli s čínskými producenty, ve scénáři se psalo, že se děj filmu odehraje v Paříži,“ uvedl Jiří Dužár, hlavní projektový manažer CzechTourism pro filmový turismus.

 Velký mediální zájem v Číně vyvolalo ale především jméno herečky, scenáristky a režisérky Xu Jinglei, která je velmi populární. Oblíbenkyně čínského publika a sociálních sítí z filmu o dívce, která odjíždí do Prahy studovat a také najít dávnou lásku své babičky, udělala očekávanou senzaci dlouho před premiérou.

 Diskutující na čínských sociálních sítích Weibo a Weixin oceňovali nejen hvězdné herecké obsazení ale i dějiště celého filmu, Prahu.

 Před deseti lety slavil v Jižní Koreji podobný úspěch seriál Milenci v Praze. Rok po premiéře seriálu počet turistů z Jižní Koreje vzrostl u nás o více než 60 procent. Tomuto nárůstu výrazně dopomohlo zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Soulem, k němuž došlo rok před premiérou seriálu. Přímá linka z některého čínského velkoměsta do Prahy, o níž se hovořilo již v rámci Čínského investičního fóra 2014, tak bude dalším předpokladem pro navýšení příjezdů Číňanů.

 Na realizaci filmu „Jen my víme kde“ se podíleli také tuzemští tvůrci a herci. Natáčení proběhlo od 23. června do 13. srpna 2014 zejména na pražské Malé Straně a Starém Městě. Náklady na natáčení u nás činily přibližně 50 milionů korun.