Zdroj: Profimedia.cz

Jak se chovají národy: Češi a Němci jsou jako kokosy. Američané a Brazilci jako broskve

Igor Agapov, Rus pracující v USA, nikdy nezapomene na svou první cestu letadlem do USA. „Seděl jsem vedle zcela cizího muže, Američana.  Začal mi vyprávět spoustu věcí o svém soukromém životě a ptal se na hodně osobních otázek. Pak se v podstatě se mnou ale ani nerozloučil,“ říká Agapov. Jak se vlastně chovají různé národy? Na to odpovídal ve svém textu web businessinsider.com.

„Hovořili jsme spolu skoro celý devítihodinový let o všem možném. O práci, o dětech, o manželkách. Myslel jsem si, že jsem našel nového přítele. Poté, co letadlo dosedlo na americkou půdu, požádal jsem ho o jeho telefonní číslo. Jenže Američan mi pouze zamával a řekl, že musí jít. Dost mě to šokovalo,” vysvětluje Igor Agapov.

Proč se ale různé národy chovají tak rozdílně?

Američané jsou známí svojí přátelskostí. V USA není problém se s kýmkoliv pustit do řeči na párty nebo dokonce v parku. Ovšem to, že s někým dlouho mluvíte, nebo ho častěji vídáte, ještě vůbec neznamená, že jste přátelé, zvlášť když najednou potřebujete pomoc. Z těchto situací pak plyne pověst Američanů jakožto lidí, kteří se nesmírně přetvářejí, předvádějí a jsou falešní.

Podle profesora Erina Meyera, autora knihy The Culture Map: “Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business" (Kulturní mapa: Prolamování neviditelných hranic v globálním obchodě), však jde o zcela rozdílné kulturní návyky. Meyer rozlišuje mezi dvěma typy kultur: Kulturou kokosů a kulturou broskví.

Národy, jako jsou například právě Američané nebo Brazilci, patří meze broskve. Není problém s nimi mluvit o osobních věcech, i když je neznáte. Jejich povrchní vlídnost však neznamená skutečné přátelství. Proto jsou to broskve – měkké na povrchu, ale s tvrdým jádrem, kam se hned tak někdo nedostane.

Naproti tomu Češi, Francouzi, Němci nebo Rusové, jsou spíše jako kokosy. S cizími lidmi se moc nebaví, neusmívají se na ně. Pokud se s někým setkají poprvé, málokdy hovoří o osobních věcech. Ale po počátečním prolomení tvrdé slupky se můžete stát dobrými kamarády a někdy i skutečnými přáteli. Přátelství v kultuře kokosů se tak buduje déle, ale také jde více do hloubky a déle trvá. U broskví bývá daleko povrchnější.