Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Reuters

Povstalci den před příměřím útočí na přístav Mariupol

Jednotky separatistů zahájily dnes ráno prudký útok na armádní pozice u azovského přístavu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Oznámily to ukrajinské zpravodajské servery, zprávu potvrdilo i velení doněckých vzbouřenců. Do bojů jsou nasazeny tanky a dělostřelectvo

ovstalci podle serveru Cenzor nasadili do bojů značné síly a snaží se vytlačit vládní jednotky od obce Šyrokyne, kterou armáda dobyla při nedávné ofenzivě. Podle ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbouřenci rozkaz "vztyčit nad Mariupolem svůj prapor" do neděle, kdy má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost dohoda o příměří.

Přístupy k Mariupolu brání ukrajinský dobrovolnický prapor Azov, který zatím podle Kyjeva drží své pozice asi 15 až 20 kilometrů východně od města. Obyvatelé Mariupolu propadají panice. "Třesou se skla, pálí ze všech zbraní, z děl, baterií Grad, raketometů," cituje povstalecká agentura Novorossija jednoho z obyvatel Mariupolu.

Den před vyhlášením klidu zbraní se bojuje i v Luhanské oblasti, terčem ostřelování je podle ruské agentury TASS hlavně samotný Luhansk.

Poradce ukrajinského ministra obrany Anton Heraščenko dnes v Kyjevě oznámil, že na východě Ukrajiny je do bojů s povstalci nasazeno 50.000 ukrajinských vojáků a důstojníků. Přímo na frontě podle něj operuje 15.000 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.

Údaje o počtech povstaleckých bojovníků nejsou známy. Podle ukrajinského serveru 112 je podporuje na 10.000 ruských vojáků. V sousední Rostovské oblasti má navíc Rusko v záloze deset praporů, z nichž každý má 400 a 600 mužů.