Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zemana demise ministryně Válkové překvapila. Zváží, zda ji přijme

Prezident Miloš Zeman zváží, zda přijme rezignaci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Připomněl, že ji může odmítnout. Před rozhodnutím se chce sejít s kandidátem na post ministra Robertem Pelikánem a se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který Pelikána navrhl. Řekl to dnes novinářům během návštěvy Spojených arabských emirátů.

Babiš z Vídně napsal, že mu Zeman potvrdil, že bude respektovat koaliční dohodu. O tom, že se chce s Pelikánem sejít, prezident šéfa ANO prý informoval už v pondělí.

Zeman uvedl, že ho demise Válkové překvapila, protože dlouho říkala, že chce ve své práci pokračovat. Při svém vyjádření poznamenal, že prezident může rezignaci ministryně odmítnout.

Válková, která podala demisi v úterý, dlouhodobě čelila kritice kvůli skluzu legislativních prací i své personální politice. Opozice ale poukazuje na to, že za současný stav resortu nese odpovědnost i první náměstek Válkové Pelikán.

"Ano, prezident se chce potkat s panem Pelikánem. O tom mě v pondělí informoval. Je to jeho právo. Zároveň mi potvrdil, že bude respektovat koaliční dohodu," sdělil Babiš.

"Nemyslím, že by mi příslušelo se k tomu vyjadřovat," komentoval to pro Pelikán.