Alan Barnes a Katie Cutler

Alan Barnes a Katie Cutler Zdroj: YouTube.com/BBC

Okradený důchodce si díky sbírce koupí dům. Bude nablízku své zachránkyni

Před dvěma týdny proběhla médii dojemná zpráva. Postižený důchodce Alan Barnes se dostal do úzkých, když jej na ulici přepadli a okradli neznámí útočníci. Díky sbírce Katie Cutlerové se však stal ze dne na den milionářem.

Katie Cutlerová, kosmetička, která žije v anglickém Gatesheadu, se rozhodla muži, o jehož neštěstí se dověděla, pomoct. Sbírka, jež dalece přesáhla očekávání, důchodci nyní pomohla k tomu, o čem si většina jeho vrstevníků v invalidním důchodu může nechat jen zdát. Koupí si domek se zahrádkou, „na které budeme moci společně pořádat BBQ“, popsala Katie britské BBC, jež se případu podrobně věnuje.

Barnesovo postižení je zřetelné na první pohled, obličej má deformovaný údajně už od dětství. Způsobila to prý nemoc matky, která trpěla zarděnkami v době svého těhotenství. Až doposud žil v anglickém městečku Gateshead, kde chce zůstat i nadále, avšak blíž své zachránkyni. Tu citovala BBC, když říkala, že by bylo krásné, kdyby mohla bydlet Alanovi blíž. Podle svých slov se z třiadvacetileté ženy a šestasedmdesátiletého Alana, jenž dlouhodobě žije sám, stali velmi blízcí přátelé.

Katie Cutlerová, zachránkyně přepadeného důchodce, měla podle svých slov v úmyslu vybrat zhruba pět set liber, když zakládala on-line sbírku na pomoc napadenému Alanovi, ani ji nenapadlo, že se suma vyhoupne na necelých 11 miliónů korun. O případu se šťastným koncem informovala téměř všechna velká britská média. Britská veřejnoprávní televize BBC dokonce zorganizovala setkání Katie a Alana před kamerami, které na internetu zhlédly už milióny lidí. Důchodce Alan je částkou překvapen, což i několikrát zopakoval. „Šel jsem jenom vyhodit odpadky...

O charitě jsem samozřejmě slyšel, ale nikdy by mě nenapadlo, že se do ní zapojí tolik lidí,“ popsal před kamerami Barnes. Peníze mu přišly z celého světa – z Nizozemska, Kanady, Austrálie a samozřejmě nejvíce příspěvků přišlo z Velké Británie.