Řecko

Řecko Zdroj: Adéla Knapová

Krize v Řecku odsunula na podružné místo i lásku, nerodí se děti

Navzdory ekonomické katastrofě jsou Atény stále městem módních kaváren, koktejlových barů a mladých lidí, kteří si při vítání navzájem líbají vzduch vedle levého a pravého ucha. Jenže krize mění tradice a zvyky lidí. Britská BBC o tom napsala reportáž.

Průměrná mzda se propadla na 600 eur měsíčně (asi 16 700 korun), polovina všech mladých lidí je nezaměstnaných a ekonomika se po šesti letech recese jen stěží zvedá. Ale Řekové jsou odhodlaní zachovat si alespoň zdání normálnosti. "Nic moc jiného už nám nezbývá," říkají. "Takže si klidně můžeme užívat svoje cappuccino freddo."

Ale navzdory pití, flirtování a randění zaznamenala řecká společnost od začátku krize zásadní změnu. Dýdžej Tommy, který pracuje v trendy baru Opus na jihu Atén, líčí smutnou realitu Řeků, kteří se denně budí bez práce.

"Věci ztratily část své romantiky." říká. "Krize vytlačila lásku na podružné místo. Jsou tu jiné věci, o které je třeba dělat si starosti. Je tu spousta žen, které hledají někoho, kdo má peníze, aby je vzal na večeři nebo třeba na dovolenou. Toho tady vidím spoustu a je mi z toho smutno," dodává.

O kousek dál po pobřeží je klub Buzukia, kde živá kapela hraje řecké zamilované písničky. Dav upíjející vodku hází zpěvákům červené karafiáty a notuje si spolu s nimi texty o zlomených srdcích a bolu.

"Šetříme, abychom sem mohli jednou za pár měsíců zajít, a těšíme se na to," říká třicetiletá Katerina Fotopuluová usazená u stolu společně s přáteli. "Na víc nemáme peníze. Vždycky mluvíme o plánech do budoucna, o tom, jak pojedeme na dovolenou, ale nikdo nikdy nic takového neudělá," dodala.

Katerina stále žije s rodiči a sama sebe líčí jako dospělou, která musí žít jako teenager - a odsouvat skutečný život. V porovnání s dalšími Evropany jsou Řekové stále dost konzervativní. Pro mnoho žen je velmi nepříjemná představa, že by si přivedly domů, kde žijí s rodiči, přítele. A to je v zemi, kde si spousta mladých nemůže dovolit vlastní bydlení, opravdu velký problém.

"Vztahy jsou v téhle době složité," říká Katerina. "Nikdo ani nepomýšlí na to, že by se vdával nebo ženil a měl děti."

Není divu, že řecká populace se čím dál tím rychleji zmenšuje, jak uvádí místní statistický úřad Elstat. Od doby, kdy Řekové podepsali první dohody o balíčku pomoci od EU a MMF, počet narozených dětí prudce klesl. V roce 2010 se v zemi narodilo skoro 115 000 dětí a do roku 2013 tento počet klesl o téměř 20 000.

Podle porodníka Leonidase Papadopulose přibylo v posledních nechtěných potratů - podle něj může být příčinou stres vyplývající ze strachu z budoucnosti. A líčí případ ženy, která u něj podstoupila umělé oplodnění. Přišla a plakala, protože otěhotněla. Říkala, že přišla o práci a žádala ho, aby jí udělal potrat; on ale tento zákrok odmítl provést.

Některé z žen, které mají děti a potýkají se s tím, jak je uživit, se uchýlily k prostituci. To potvrzuje i Sula Alevriduová, která vlastní legálně fungující nevěstinec. Počet vdaných žen, které se k ní chodí ucházet o práci, se podle ní za posledních pět let zdvojnásobil.

"Prosí a prosí, ale jako legální bordel nemůžeme zaměstnávat vdané ženy," říká. "Je to nelegální. Takže nakonec skončí na ulici."