Prosincový masakr ve škole v Péšávaru, kde ozbrojenci z pákistánské odnože Talibanu zabili přes 150 lidí.

Prosincový masakr ve škole v Péšávaru, kde ozbrojenci z pákistánské odnože Talibanu zabili přes 150 lidí. Zdroj: ČTK

Pákistánští učitelé mají s sebou do škol nosit zbraně. To se jim ale nelíbí

Učitelé ze severozápadního Pákistánu se bouří proti plánu místních úřadů, podle kterého by pedagogové mohli do škol nosit zbraně, a bránit se tak před případnými útoky teroristů. Jde o reakci na prosincový masakr ve škole v Péšávaru, kde ozbrojenci z pákistánské odnože Talibanu zabili přes 150 lidí, píše na svých internetových stránkách britská BBC.

Zástupci učitelů upozorňují, že jejich úkolem je vzdělávat děti a ne se starat o bezpečnost.

V souvislosti s péšávarským masakrem vláda v provincii Chajbar Pachtunchvá minulý týden oznámila, že vydá zájemcům o zbraň z řad učitelům licence. "Jde o to, aby se (učitelé) dokázali postavit útočníkům do doby, než dorazí pomoc," řekl Muštak Ghání z provinční vlády. Dodal, že úřady toto řešení zvolily kvůli tomu, že policie nemůže každodenně hlídkovat na školách v této provincii.

Plán vyzbrojit učitele kritizovali také opoziční politici a média s tím, že úřady se snaží přesunout zodpovědnost za bezpečnost na učitele. Ministr školství v provincii Chajbar Pachtunchvá ujišťuje pedagogy, že je nikdo "nenutí, aby se stali strážci pořádku, že jim jenom má být povoleno nosit zbraně, pokud si to budou přát".