Matka s Denisem

Matka s Denisem Zdroj: archiv Evy Michalákové

Norská ambasáda: Úřad neodebral bratry Michalákovy matce bezdůvodně

Podle norského velvyslanectví v Praze norská sociální služba neodebrala Evě Michalákové syny bezdůvodně. Nařízení péče u pěstounů bylo "nutné a naléhavé" a matka českým úřadům o případu předala jen neúplné informace. Ambasáda to dnes uvedla v prohlášení.

"Není pravda, že by služba odebrala Michalákovým děti bez závažného důvodu. Matka dala českým institucím jen neúplné informace," uvedlo velvyslanectví. Detaily případu, které by celou věc objasnily, ale prý nemůže s ohledem na ochranu soukromí hochů a rodičů zveřejnit. Situaci dětí také nemůže podrobněji komentovat.

Velvyslanectví připomnělo, že bratři Denis a David Michalákovi se narodili a žili v Norsku. Stejně jako na ostatní děti, které v zemi bydlí, tak na ně může služba dohlížet.

"Není pravda, že odebrání dětí rodičům mohou zapříčinit maličkosti. Je to vždy až poslední možnost. Sociální služba může jen reagovat na situaci v rodině, pokud děti trpí nějakým závažným zanedbáváním, a pomoc v rodině je nezachrání," uvedla ambasáda. Podotkla, že nařízená péče se využívá jen v nutném případě a v zájmu dětí, když pro ně jejich podmínky představují nebezpečí a když o ně rodiče nejsou schopni pečovat.