Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci Zdroj: ČTK

Pouze 18 procent Čechů se dívá pozitivně na možný příjezd imigrantů. V EU jsou kritičtější už jen Lotyši

Téma imigrace je pro Evropu v poslední době velmi horké. Na kontinent se valí další vlny uprchlíků, sociální systémy jsou tím neúměrně zatěžovány, radikalizuje se kvůli tomu politická scéna a část muslimských přistěhovalců otevřeně vystupuje proti naší civilizaci. Podle celoevropského průzkumu Eurobarometr jsou dnes navíc Evropané naladěni proti imigrantům velmi negativně.

Jednoznačně nejpozitivněji se ale na přistěhovalce dívají Švédové, kde až 72 procent lidí v průzkumu odpovědělo kladně na otázku, jak se dívají na imigranty. Švédsko také vedle Německa přijímá v Evropské unii nejvíce lidí z válkou postižených států. V žádné jiné zemi EU ale součet pozitivních odpovědí už nepřekročil ani 50 procent. A na konci žebříčku jsou Česká republika, kde se na imigraci pozitivně dívá pouze 18 procent lidí a Lotyšsko, kde to je jen 16 procent obyvatel.

Průzkum Eurobarometru byl zveřejněn v prosinci a celkově se ho zúčastnilo 28 tisíc lidí.

Odpor Čechů k přistěhovalcům se projevuje například i v postoji vlády, která odmítá přijmout na naše území větší počet uprchlíků z válkou zmítané Sýrie. A kabinet v tom má i podporu většiny občanů.

Pokud jde o pozitivní pohled na imigranty, tak za Švédskem jsou se 48 procenty Chorvatsko a Španělsko. V Německu, kam míří každý rok nejvíce přistěhovalců ze všech zemí Evropské unie, se na imigraci pozitivně dívá jen 29 procent lidí. Podobně jako v Česku s tím mají problém i Italové, kde bylo zaznamenáno pouze 18 procent pozitivních hlasů, přitom je ale Apeninský poloostrov prakticky každý den konfrontován s příjezdy tisíců imigrantů a někdy je tam situace velmi komplikovaná.

Několik tisíc imigrantů přišlo v minulém roce při pokusech dostat se do Evropské unie o život. Děje se tak zejména při neštěstích na moři.