Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Profimedia

Na letišti v Praze bude systém, který rozpozná obličeje hledaných osob

Na pražském letišti Václava Havla by mohl začít fungovat moderní bezpečnostní systém včetně zařízení, které automaticky rozpozná obličeje cestujících. Návrh na pořízení nových bezpečnostních systémů na jednání vlády příští týden v pondělí předloží ministr financí Andrej Babiš, vyplývá z informací na webových stránkách vlády.

Nákup zařízení má vyjít na 154 milionů korun, uvedl server Česká justice, který na záměr ministerstev financí a vnitra upozornil. Požadavek na nákup už schválila Bezpečnostní rada státu. „Současný systém zajištění bezpečnosti cestujících a ochrany majetku na letišti se stává, z pohledu nových trendů a hrozeb mezinárodního terorismu, zastaralým a nedostatečným. Logicky se tak zvyšují rizika případného útoku,“ stojí ve zprávě pro jednání kabinetu.

Kromě systému na rozeznávání obličejů, který bude napojený na databázi hledaných osob, má být podle návrhu letiště vybaveno řadou dalších zařízení, které doposud chybí. Server Česká pozice uvedl, že je mezi nimi například centrální pracoviště, které by sdružovalo výstupy z řady již existujících varovných systémů, jako jsou kamerové systémy, elektronická kontrola vstupu nebo elektronické protipožární systémy.

Systémy by měly být na pražském letišti zprovozněny do konce příštího roku, poté by modernizací měla projít ostatní mezinárodní letiště v Brně, Karlových Varech, Ostravě a v Pardubicích.