Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Rusko varovalo EU: Zastavíme tranzit plynu přes Ukrajinu a dodáme ho jinam

Eurokomisař pro energetiku Maroš Šefčovič navštívil Moskvu a se zlou se potázal. Šéf ropné společnosti Gazprom Alexej Miller ho důrazně varoval, ať si Evropská unie hledá jiné cesty pro tranzit plynu, protože Rusko uvažuje, že zastaví přepravu plynu přes Ukrajinu. Pro kyjevskou vládu by to mělo vážné ekonomické důsledky.

Dodávky přes Ukrajinu míří i do České republiky a proto se nás bezprostředně tento problém dotýká.

Rusko podle serveru euobserver.com naléhá na Evropskou unii, aby vybudovala nový plynovod přes Turecko a Řecko, protože trasu přes Ukrajinu kvůli pokračujícím sporům a válce nehodlá využívat, pokud se situace neuklidní. Ukrajinu považuje Rusko za „nespolehlivého partnera“. EU naopak uvažuje o trase přes Černé moře a Bulharsko, které je členem Unie.

Experti se domnívají, že Rusko myslí své výhrůžky vážně. Je to jeho odpověď na snahy Ukrajiny více spolupracovat s EU. Navíc prodat plyn na jiných trzích, zejména v Asii, nemusí být větší problém. Moskvě navíc velmi vadí pokračující ekonomické sankce ze strany Západu.    

Asi 80 procent dovozu ruského plynu do zemí EU dnes přichází přes Ukrajinu a ta dostává za tranzit miliardy dolarů ročně. Pokud by o ně přišla, prohloubí to její už v současnosti vážné hospodářské potíže.