Sídlo německého Ministerstva financí v berlínské čtvrti Mitte

Sídlo německého Ministerstva financí v berlínské čtvrti Mitte Zdroj: Profimedia

Příklad pro Česko: Německo mělo loni vyrovnaný rozpočet. Důvod? Dobrý výběr daní

Německu se loni po téměř půl století podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Přispěly k tomu vysoké příjmy z daní a také citelný pokles úrokových sazeb. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Vyrovnaný rozpočet, takzvanou černou nulu, přitom vláda původně plánovala až na letošní rok.

Ministerstvo tak potvrdilo pondělní zprávu německého listu Handelsblatt. Vyrovnaný rozpočet mělo Německo naposledy v roce 1969.

Podle předběžných údajů ministerstva vzrostly daňové příjmy na 270,8 miliardy eur (7,7 bilionu korun). Je to o 2,6 miliardy více, než se čekalo. Výdaje vlády pak byly o jednu miliardu eur nižší než plánovaných 295,5 miliardy eur, a byly nejnižší od roku 2009. Bylo to hlavně proto, že vláda zaplatila méně na úrocích z dluhu. Což je zajímavým poučením i pro Českou republiku.

Vyrovnaný rozpočet by pro Německo mohl znamenat větší prostor pro zvýšení investic, ke kterému největší evropskou ekonomiku tlačí její evropští partneři, zvláště Francie a Itálie. Ti doufají, že vyšší německé investice by mohly podpořit ekonomické oživení v eurozóně. Německo však odmítá jakékoliv kroky, které by mohly ohrozit rozpočtové plány spolkové vlády, upozorňuje agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně. Její stabilita je důležitá i pro další země, na Německu mimo jiné závisí i velká část českých podniků.