V Paříži probíhá pochod k uctění památky obětí teroristů

V Paříži probíhá pochod k uctění památky obětí teroristů Zdroj: ČTK

Pochod za uctění památky obětí terorismu
Pochod za uctění památky obětí terorismu
Pochod za uctění památky obětí terorismu
Pochod za uctění památky obětí terorismu
Pochod za uctění památky obětí terorismu
5
Fotogalerie

Milionový průvod Paříží uctil památku obětí teroristů

Za "hlavní město světa" boje proti terorismu a za svobodu dnes označil francouzský prezident François Hollande Paříž krátce před tím, než se s řadou významných zahraničních hostů vydal na místo zahájení historického a početně bezprecedentního pochodu k uctění památky obětí teroristických útoků z posledních dnů. Při nich v Paříži a okolí zabili islamističtí radikálové 17 lidí.

Na milionovou manifestaci v Paříži se sjelo pět desítek zahraničních státníků, které Hollande přijímal v Elysejském paláci. Nechybí mezi nimi německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a vedoucí představitelé Evropské unie. Českou republiku zastupuje premiér Bohuslav Sobotka, Slovensko předseda vlády Robert Fico. Na náměstí Republiky, odkud pochod vyjde, odvážejí zahraniční státníky autobusy.

Už dlouho před začátkem akce zaplnilo náměstí Republiky doslova lidské moře. Očekávala se účast více než jednoho milionu účastníků. Shromáždění zpívali francouzskou hymnu, tleskali a skandovali"Charlie!" a "Charlie, Svoboda!".

Na pochod proti terorismu v centru Paříže dorazili i pozůstalí po obětech nedávných útoků islamistů. Příbuzní zavražděných z redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo, jejich blízcí a přeživší by měli podle agentury AFP jít v čele manifestace.

Na znamení solidarity s Francií byla v bruselském ústředí Severoatlantické aliance vlajka NATO a vlajky členských států staženy na půl žerdi. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg se pařížské manifestace rovněž účastní.