Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Evropští politici jedou v neděli do Paříže uctít oběti teroru

Ostré vystoupení proti sérii brutálních teroristických útoků. To mají na tuto neděli v plánu evropské politické špičky. Slogan solidarity „Je suis Charlie“ se masově rozšířil po celé Evropě a právě pod jeho jménem oznámil na Twitteru svou nedělní účast na manifestaci v Paříži například italský premiér Matteo Renzi. Do země galského kohouta jede i britský premiér David Cameron a další politici.

Do Paříže se také chystá předseda španělské vlády Mariano Rajoy, v masovém pochodu se má objevit i belgický premiér Charles Michel a německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi účastníky budou také „prezident“ Evropské unie Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, finský premiér Alexander Stuff a další vrcholní politici. Například ukrajinský prezident Petro Porošenko či politici z Pobaltí.

Za Českou republiku se akce zůčastnípremiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Nedělního „republikánského pochodu“ francouzskou metropolí se mají účastnit prakticky všichni političtí, odborářští i náboženští vůdci země, aby vyjádřili národní jednotu. Podobné manifestace se chystají i v dalších velkých městech.