Zdroj: ČTK

Na dopadení pachatelů útoku na Charlie Hebdo je zapojeno 88 tisíc francouzkých policistů

V rámci vyšetřování středečního atentátu v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při kterém zahynulo 12 lidí, bylo dosud zadrženo devět lidí. Do pátrání po dvou hlavních podezřelých a jejich případných komplicích se zapojilo 88.000 policistů. Uvedl to dnes večer francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Zároveň oznámil, že v neděli se v Paříži uskuteční schůzka amerických a evropských ministrů vnitra a spravedlnosti k boji proti přívržencům džihádu, islámské svaté války.

Hledanými jsou francouzští bratři Chérif a Said Kouachiovi, jejichž rodiče pocházejí z Alžírska. Muži ve věku 32 a 34 let jsou nejspíš ozbrojeni a velmi nebezpeční. Při dopoledním přepadení benzínové stanice, při kterém byli odhaleni a po němž opustili své auto, měli u sebe podle vedoucího pumpy útočné pušky Kalašnikov a granátomety.

Pátrání po obou mužích, kteří již podle všeho nemají k dispozici auto, se podle ministra vnitra nyní soustředí na oblast asi 80 kilometrů severovýchodně od Paříže. Policie oblast zcela uzavřela a u zátarasů čekají na další vývoj štáby televizí a dalších médií. Prohledání značně zalesněné oblasti o rozloze několika stovek kilometrů čtverečních ale podle komentářů potrvá nejspíš policistům dlouho. Místní obyvatelé nyní podle médií žijí ve velkém strachu, že na ně uprchlíci v obydlích či venku zaútočí.

V rámci vyšetřování bylo zadrženo na různých místech devět osob, především v Remeši, kde nejméně jeden z bratrů v poslední době pobýval. Bezpečnostní služby s ohledem na průběh vyšetřování k vyslýchaným osobám zatím nic neuvedly. Podle médií se jedná o příbuzné a známé obou podezřelých.

Očekávaní zahraniční ministři budou mít na pařížském setkání v neděli příležitost vyjádřit solidaritu s Francií a odmítnout terorismus. Na setkání také zazní, že hrozbě terorismu lze čelit jen společným úsilím v rámci Evropské unie za pomoci dalších zemí, řekl Cazeneuve k plánované nedělní mimořádné schůzce, na kterou přijede i americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes bez dalšího upřesnění sdělil, že hodlá navrhnout členským zemím EU nový program boje proti terorismu.

Na tom, aby pachatelé středečního útoku byli dopadeni a soudně stíháni, s francouzskými úřady spolupracuje i oficiální představitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Úřad hned ve středu nabídl Francii pomoc, uvedla dnes podle AFP mluvčí FBI.

Podle agentury AP, která se odvolává na americké experty pro boj proti terorismu, byli bratři Kouachiovi na americkém seznamu osob, jimž by nemělo být umožněno cestování do USA. Podle AP není ničím neobvyklým, že jsou na tento seznam zaneseni úřadům známí extremisté.

Podle televize CNN prošel jeden z bratrů teroristickým výcvikem v Jemenu. Před několika lety se tam prý účastnil školení místních jednotek Al-Káidy. Tyto skutečnosti prý sdělily francouzské bezpečnostní složky americkým kolegům.

Cazeneuve dnes odsoudil násilí a znesvěcení, jejichž terčem jsou po středečním útoku některé mešity a jiné muslimské objekty ve Francii. "Nebudeme tolerovat žádný čin, žádnou hrozbu zaměřenou na nějaké náboženské místo, stejně jako žádný nepřátelský projev proti Francouzům kvůli jejich původu či náboženství. Strůjci těchto činů musejí být také zatýkáni a trestáni," zdůraznil ministr.

V rámci dnešního státního smutku, který vyhlásil francouzský prezident François Hollande, se večer v centru Paříže opět sešly spontánně desetitisíce lidí, aby uctily památku obětí. Ve středu večer se jich zde sešlo na 100.000. Lidé se podobně scházeli v řadě měst Evropy i USA.

Památku obětí dnes minutou ticha uctila také Rada bezpečnosti OSN.

Hackerská skupina Anonymous, proslulá svými počítačovými útoky na portály úřadů a institucí, dnes oznámila, že hodlá působit proti internetovým stránkám islámských fundamentalistů. "Očekávejte z naší strany mohutnou reakci," uvedla skupina na Twitteru na adresu islamistů.