Charlie Hebdo

Charlie Hebdo Zdroj: ČTK

Barbarský teroristický útok v Paříži: 12 mrtvých v redakci, která kritizovala islamisty

Nejméně 12 mrtvých a deset zraněných, z nichž pět je v kritickém stavu, si dnes vyžádal teroristický útok zatím neznámých střelců v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo. Redakci v minulosti vyhrožovali násilím islámští radikálové. Podle očitých svědků atentátníci při útoku vykřikovali Alláhu akbar (Bůh je veliký). Policie nyní podle úřadů pátrá po třech údajně dobře vyzbrojených teroristech, kteří prý při útěku ulicemi metropole autem porazili a zranili jednu osobu.

"Pomstili jsme proroka," volali podle očitých svědků pachatelé při útěku od redakce, která na první stránku dnešního vydání svého satirického listu umístila karikaturu spisovatele Michela Houellebecqa u příležitosti vydání jeho polemického románu Soumission (Podrobení) o islamizované Francii. Redakci už v minulosti kritizovali muslimové, podle nichž časopis některými svými karikaturami urážel islámskou víru.

Dnešní útok mimo jiné odsoudila Francouzská rada muslimského vyznání zastupující muslimskou obec ve Francii, která má 3,5 až pět milionů členů. "Jedná se o barbarský, velmi závažný čin, který je i útokem proti demokracii a svobodě tisku," uvedla v prohlášení rada.

Mezi oběťmi je sedmačtyřicetiletý známý francouzský karikaturista a šéfredaktor satirického listu Stéphane Charbonnier, přezdívaný Charb.

Útok, ke kterému došlo krátce před 11:30 SEČ, prezident François Hollande označil za barbarský teroristický čin a vyzval k národní jednotě. Útok, který se odehrál ve východní části francouzského hlavního města nedaleko náměstí Bastily odsoudily Washington, Londýn, Berlín, Moskva i další metropole.

Mezi oběťmi jsou dva policisté, mezi zraněnými jsou policisté tři. Oběťmi útoku se stali především novináři, nicméně mezi mrtvými jsou i dva policisté. Útočníci uprchli ve dvou autech, řekl představitel policie Luc Poignard. Počet teroristů byl zprvu nejasný, úřady odpoledne sdělily, že se jedná o tři ozbrojence.

Podle zdrojů agentury AFP byli útočníci vyzbrojeni mimo jiné útočnými puškami Kalašnikov a granátometem. Muži v černých kapucích vstoupili před polednem SEČ do budovy redakce, odkud se po několika minutách ozvala střelba, uvedl jeden očitý svědek. Během deseti minut prý zaznělo na 30 výstřelů.

"Je to masakr," řekl Poignard novinářům k nejkrvavějšímu teroristickému útoku ve Francii za několik posledních desetiletí. Záchranáři podle AFP našli na místě střelby kaluže krve, oběti byly zasaženy z blízkosti.

Při odjezdu z místa činu útočníci postřelili jednoho policistu. Poté přepadli jedno automobilistu v oblasti Pantin na severovýchodním okraji metropole, vůz mu vzali a autem srazili chodce. Podle očitého svědka bylo v prchajících autech dokonce nejméně pět lidí.

Místo střelby navštívil Hollande, který zároveň svolal na odpoledne mimořádnou schůzi hlavních představitelů vlády. Úřady vyhlásily pro celou pařížskou oblast nejvyšší protiteroristický pohotovostní stupeň. Do podobné pohotovosti se ve Francii zapojuje

Časopis Charlie Hebdo se mnoho let a pravidelně vysmíval náboženským extremistůmČasopis Charlie Hebdo se mnoho let a pravidelně vysmíval náboženským extremistům|Charlie Hebdo