Reportérka Reflexu se vydala do Norska, aby zjistila pravdu o případu dětí odebraných norským úřadem Evě Michalákové

Reportérka Reflexu se vydala do Norska, aby zjistila pravdu o případu dětí odebraných norským úřadem Evě Michalákové Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Je hysterie kolem dětí odebraných Češce v Norsku oprávněná? Hledali jsme pravdu na místě

Norové berou bezhlavě malé děti z rodin. V Norsku se zbláznili. Hlavně cizinci by si měli dávat pozor. Podobných emotivních výkřiků se poslední tři měsíce v českých médiích, na internetu a sociálních sítích objevily stovky. Je to ale skutečně pravda? Reflex se to pokusil zjistit přímo v této skandinávské zemi.

Většina toho, co se v poslední době o Norsku u nás píše, vzniklo kvůli Evě Michalákové a jejím dvěma synům, kteří jí byli v květnu roku 2011 odebráni norským Barnevernetem (místní servis pro ochranu dětí). Každý z chlapců je dnes v jiné pěstounské rodině a matka je smí vídat dvakrát za rok. Důvody? Podle paní Michalákové a jejích mnohdy samozvaných (ti jsou ale nejvíc slyšet) právních i politických zástupců v podstatě žádné. Vždyť jeden z hlavních důvodů, proč norská sociálka v rodině zasáhla, tedy podezření, že otec Josef sexuálně syny zneužívá, policie neprokázala.

Podepisují se proto petice za navrácení dětí matce. Vybírají se peníze. Politici i prezident se snaží zviditelnit – všem jde o blaho Čechů nespravedlivě terorizovaných norským sociálním systémem. Ale až do ledna se do Norska vlastně nikdo nevydal. My jsme to udělali. Letěli jsme do země, o níž se začaly u nás vyprávět legendy.

Byli jsme překvapeni. Pravda nikdy není černobílá. A když jsou v tom emoce, hledá se ještě obtížněji. V Norsku děti patří státu. To je fakt. Rodina Michalákových měla z hlediska norského sociálního systému problémy s ideálním prostředím pro výchovu dětí. To je také fakt. Jaká je ale dnes realita? A jaké se o případu tradují mýty?

rx022015rx022015|ReflexNa to hledejte odpověď v novém vydání tištěného Reflexu, který vychází ve čtvrtek 8. ledna 2014. Najdete tam kromě jiného i velkou reportáž o Norsku a osudu českých dětí.