Zřícený sicilský most

Zřícený sicilský most Zdroj: repro telegraph.co.uk

Nejsme na tom nejhůř, italská dálnice se propadla hned po otevření

Možná si vybavíte zprávy, které před více než rokem zveřejňovala česká média. Týkala se části naší významné dopravní tepny, dálnice D47, která se těsně před Ostravou vlnila a mírně propadala. Nyní si britský deník The Telegrapf všiml podobné kuriozity, jenže v rozsáhlejším měřítku.

Pouhých deset dní vydržela dálnice, vedoucí v daném úseku přes řeku, na italském ostrově Sicílie. Fotografie propadajícího se povrchu jsou zvlášť v místě jakým je most nebezpečným ukazatelem špatně odvedené práce. Kvůli propadajícímu se povrchu musel být most s novým úsekem dálnice uzavřen, přestože je to podle deníku Telegraph, který na případ upozornil na svých webových stránkách, „multimilionový projekt“.

Poměrně strohé vyjádření společnosti, které citoval zmíněný deník, zní, že „Za poškození viaduktu může jeho pokles.“ Společnost ANAS, jež má osmdesátileté zkušenosti se stavbou dálnic a silnic, otevírala viadukt, který leží zhruba 30 kilometrů od města Palerma, slavnostně 23. prosince. Už po deseti dnech se však na mostě objevila díra, která dělá most nepoužitelným. Cena stavby se přitom pohybovala okolo dvou set milionů euro. Italský ministerský předseda Matteo Renzi uvedl, že společnost „to všechno zaplatí“. Ta ale uvádí, že média přehánějí, a že most není v tak hrozném stavu, jak se uvádí. Není to však první most, který podobným způsobem na Sicílii „zkolaboval“ krátce po svém otevření.