Na snímku vlevo je obžalovaný Tomáš Březina, bratr Radka Březiny.

Na snímku vlevo je obžalovaný Tomáš Březina, bratr Radka Březiny. Zdroj: ČTK

Co dělal stát? Mafie získala 20 milionů litrů lihu a ukradla téměř 7 miliard korun

Takzvaná lihová mafie prý získala falešnou denaturací za deset let 20 až 30 milionů litrů nelegálního lihu. Uvedl to dnes ve své závěrečné výpovědi jeden z obžalovaných Tomáš Březina. Potvrdil tak údaje obžaloby, podle níž skupina těmito obchody připravila stát o rekordních 6,7 miliardy korun.

Za hlavní zdroj lihu označil Tomáš Březina společnost Morávia-Chem, kterou vedl jeho starší bratr a zároveň šéf této mafie Radek Březina. Případem se bude soud zabývat celý týden.

"Morávia-Chem byla v letech 2003 až 2012 pro bratra zdrojem lihu. Nakupovala líh k denaturaci, přičemž hodně ho zdenaturováno nebylo. Líh byl ukrýván v barelech a v podzemní nádrži. Co se týče množství, nebude to méně než 20 milionů litrů lihu a ne více než 30 milionů," uvedl Tomáš Březina. Denaturací se znehodnocuje líh tak, aby nemohl být využíván k výrobě alkoholu.

Radek Březina z malé společnosti se třemi zaměstnanci vybudoval podle svého bratra firmu s hodnotou 150 milionů korun včetně pobočky na Slovensku. V prvních letech prý firma falešnou denaturací získávala až tři miliony litrů lihu ročně, které prodávala výrobcům alkoholu. "Tehdy ještě nebyly na lihovinách takzvané kontrolní pásky, bylo to období, kdy bratr dodával líh různým obchodníkům do lihovin, které byly distribuovány do obchodních řetězců. Všichni věděli, že zboží v regálech v nadnárodních řetězcích je pod cenou. Bylo to velmi silné období," podotkl mladší z Březinových bratrů Tomáš.

Obchody jim prý zhatil až začátek roku 2006, kdy byly kontrolní pásky zavedeny. "Byl to slabý rok, obchodníci hledali způsob, jak nad nimi vyzrát. Poté našli způsoby a principy, které byly ještě lepší než před páskami. I zástupci celní správy ví, že se těchto pásek ztratily miliony," řekl Tomáš Březina.

Před soudem vypovídal několik hodin. Podrobnou výpovědí chce dosáhnout mírnějšího trestu, získal status spolupracujícího obviněného. "Mrzí mě, čemu jsem napomáhal. Jsem si vědom své odpovědnosti. Odebíral jsem objednávky, věděl jsem, co se děje, a nic jsem neučinil. Mohu to odčinit jedině tak, že budu spolupracovat v tomto řízení i v souvisejících řízeních," dodal na závěr své výpovědi.

Status spolupracujícího obviněného získal i blízký spolupracovník Radka Březiny Lubomír Kaláč. Právě jeho šéf mafie viní z podstatného podílu na trestné činnosti. Podle žalobce bylo do této organizované zločinecké skupiny zapojeno sedm lidí. Osmým obžalovaným je Tomáš Pantlík, který se zodpovídá ze skrytého úložiště lihu v Olomouci.