Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman poskytl velký rozhovor, ve kterém měl vysvětlit své postoje. Nezaznělo ale nic nového

Prezident Miloš Zeman se už několik týdnů snaží vysvětlovat své kontroverzní výroky, cestu do Číny, názory na Ukrajinu a chtěl by také vyvrátit tvrzení jeho kritiků, že rozděluje českou společnost. Jenže zjevně se mu to nedaří. V sobotu poskytl velký rozhovor deníku Právu, které mu věnovalo celou tiskovou stranu. Výsledek je mimořádně hubený. Nedozvěděli jsme se od prezidenta vůbec nic nového.

V sobotním interview dokonce ani nehýřil svými obvyklými bonmoty. Použil pouze jeden a ten se mu celkem podařil: Červené karty na Národní třídě mu prý demonstrující 17. listopadu vystavili proto, že tím protestovali proti pražské tunelované Opencard. Ta má totiž také červenou barvu. Inu dobře.

Takže o čem byla řeč a co jsme se opakovaně (ne)dozvěděli?

O vládě žádná novinka. Nic dalšího podnětného k zákonům. Na Ukrajině je prý občanská válka. Zmínka o pražské „kavárně“. Opět (nikdy s tím nepřestane?) něco o ruské skupině Pussy Riot. Tradiční kritika islamismu. Výmluvy o kancléři Mynářovi, který nemá pořád bezpečnostní prověrku. A známá odpověď, že ještě neví, zda bude za tři roky kandidovat na prezidenta.

Na hlavu státu hodně málo…