Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Na Ukrajinu míří další konvoj. Samozřejmě humanitární

Od počátku ukrajinské krize poslali Rusové na východ Ukrajiny již několik humanitárních konvojů. Fotografie dlouhých bílých dodávek obletěly svět již před několika měsíci. Konvoje také budí oprávněnou pochybnost, zda jejich účelem je opravdu pouze deklarovaná potravinová a základní hmotná pomoc.

Do oblasti násilím zmítaného Donbasu by měl vyrazit příští čtvrtek 8. ledna. Informovala o tom dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Ukrajinci považují vysílání konvojů za narušení své svrchovanosti. „Konvoj doveze 1400 tun humanitární pomoci. Bude ho tvořit 120 nákladních aut,“ uvedlo ruské ministerstvo. Předchozí konvoje prý do oblasti přivezly již více než 13.000 tun humanitární pomoci.

Ukrajina pokračující ruské humanitární dodávky kritizuje jako porušování své suverenity. Kyjev se rovněž obává, že Moskva prostřednictvím těchto transportů dodává zásoby ozbrojeným proruským separatistům.

Vážné pochybnosti nad konvoji koncem prosince vyjádřil i šéf moskevské organizace Ruského Červeného kříže Igor Trunov. Uvedl, že dosavadních deset konvojů je invazí do jiného státu. Na Donbas okupovaný proruskými povstalci jimi prý mohlo být přivezeno cokoli, zejména zbraně a munice.