Pussy Riot

Pussy Riot Zdroj: YouTube.com

Vzkaz pro Miloše Zemana: Pussy Riot natočily nový klip, ale po pornu ani památky

Miloš Zeman se podle všeho zamiloval do ruské dívčí skupiny Pussy Riot. Hovořil o nich vulgárně v proslulých Hovorech z Lán i ve svém vánočním poselství. Mluví o ní jako o pornografické skupině. Jako kdyby český prezident neměl na práci něco lepšího. Pussy Riot natočily své poslední video v úterý, ale po pornu ani vidu, ani slechu. Podpořily v něm opozici a demonstraci proti Vladimiru Putinovi.

Klip se jmenuje „Čarodějky z Pussy Riot čistí Manežku“ a zvalo na protest proti ruské vládě. V klipu vystupují Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová, které režim držel v minulých letech ve vězení.

V rámci včerejších protestů ruská policie večer zadržela vůdce opozice Alexeje Navalného, když porušil podmínky svého domácího vězení a šel na nepovolenou demonstraci v centru Moskvy svolanou na protest proti jeho odsouzení.

Navalnyj obklopený svými stoupenci se blížil k Manéžnímu náměstí (tam se odehrává i video Pussy Riot), kam byl protest svolán, když ho zadrželo několik policistů a s použitím násilí ho strčili do přistaveného auta a odvezli domů. Manéžní náměstí, ležící u Kremlu, střežily silné policejní jednotky a v přístupu na něj bránily železné zábrany.

Moskevský soud včera ráno  Navalnému uložil podmíněný trest 3,5 roku vězení za údajnou zpronevěru 27 milionů rublů (asi 11 milionů Kč) francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Jeho bratra Olega kvůli stejnému "provinění" odsoudil ke 3,5 roku odnětí svobody nepodmíněně. Jenže společnost Yves Rocher mezitím oznámila, že neutrpěla žádnou škodu.

Podle agentury AP na protest poblíž Kremlu včera večer přišlo několik tisíc lidí. AFP naproti tomu informovala o několika stovkách účastníků. Policie kolem 150 osob zadržela.

Alexej Navalnyj patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu na přelomu let 2011 a 2012. Je pokládán za nejvíce charismatického a vlivného prezidentova odpůrce. Pravomocné odsouzení je ale v Rusku překážkou jeho případné kandidatury v prezidentských volbách, které by se měly konat v roce 2018.

Nové video s Pussy Riot najdete zde: