Michal Suchánek

Michal Suchánek Zdroj: Archív

Velká anketa Reflexu: Koho byste pozvali na superpanáka?

Na přelomu roku bývá zvykem rekapitulovat. Redakce Reflexu se obrátila na 100 osobností českého (ale nejen českého) života, aby alespoň na dálku a virtuálně pozvaly na panáka ty, kteří si to podle nich v roce 2014 zaslouží. Tohle jsou vybrané odpovědi, další najdete v novém tištěném Reflexu.


Michal Suchánek, herec a scenárista

Osobnost, kterou bych za loňský rok rád pozval na panáka, je výrazný pravicový politik. Ale nemám na něj kontakt. Pravděpodobně ho v současnosti nemá nikdo. Tak se mi snad někdo do příštích Vánoc zjeví.

David Lafata, fotbalista

Vzhledem k tomu, že jsem sám sportovec, zvolím člověka ze sportovního prostředí. Na panáka bych rád pozval trenéra biatlonistů Ondřeje Rybáře. Chtěl bych mu poblahopřát k tomu, že dokázal celou republiku pobláznit právě biatlonem. Tolik medailí z olympijských her, to byl neuvěřitelný úspěch. Pro rozvoj tohoto sportu v Česku udělal on a jeho tým hodně práce.

Richard Sulík, slovenský europoslanec

Na panáka by som ako osobnosť roka 2014 pozval českého prezidenta Miloša Zemana. Po prvé preto, že on ako správny politik vie panáka oceniť. Po druhé preto, lebo svojim nevtieravým a sviežim štýlom dokázal, že politika sa dá robiť aj na úrovni štvrtej cenovej. A tretí dôvod je najdôležitejší, milí českí bratia: Ak nám v hokeji dáte najbližšie opäť na frak, budem to znášať ľahšie, keď si spomeniem na vášho prezidenta. Ako ste si len mohli takú trúbu zvoliť.

Jan Němec, filmový režisér

Fidela Castra, jenž se svým vzdorem proti Americe postaral o to, že se na Kubě zachovala spousta automobilových veteránů, které ulehčí práci nejednomu filmaři z celého světa.

Gary Koren, velvyslanec Státu Izrael v ČR

Na panáka bych pozval diplomata a spisovatele Michaela Žantovského. Rád bych se ho zeptal na události před pětadvaceti lety, které si Česká republika před časem připomněla. Jaké to bylo, když po sametové revoluci přišel s Václavem Havlem na Pražský hrad. A také jaké jsou jeho vzpomínky na první a historickou návštěvu Václava Havla v Izraeli v dubnu 1990. Navnadila mě jeho biografie Václava Havla. A my si v roce 2015 připomeneme 25. výročí obnovení vztahů našich dvou zemí.

Jaromír Bosák, sportovní komentátor

Jestli bych měl někoho pozvat na výročního panáka, asi by to byla moje máma. Teda – trochu se bojím, že by došlo i na rybízové víno, máti na tvrdý alkohol zrovna není, ale i to bych skousl. Neměla to, holka, v životě zrovna jednoduché. Tím spíš, když ji život obdařil mou maličkostí, z toho by zešedivěl i ryzí pedagogický génius. Na druhou stranu – rozhodně se nedá říct, že by se se mnou nějak extrémně nudila. Rád bych při ucucávání ze skleniček probral všechno, co jsme zatím za ta léta probrat nestačili. Najmě potom to, jak moc jsem rád, že ji mám.

David Smoljak, scenárista

Tondu Blaníka a celou tu partu kolem Marka Najbrta a Roberta Geislera, protože se jim to povedlo fakt skvěle. Přesně takhle bych to psal, režíroval a hrál, kdybych byl talentovanější, chytřejší, pohotovější… Prostě: kdybych to uměl. Ton-da-Bla-ník!!!

Eva Salzmannová, herečka a pedagožka

Pana Milana Kunderu. Za eseje, jež tento český spisovatel píše francouzsky, překládá do češtiny a vydává v Atlantisu. Naposled ty o hudbě a románu. Každá útlá knížečka je literárním skvostem, který budou studovat další generace spisovatelů i čtenářů. A za to, že nám umožňuje přečíst si tyto eseje v rodném jazyce, jej Češi – jako vždy – nepochybně po zásluze potrestají.

Lukáš Pavlásek, herec a scenárista

Vladimira Putina. A objednával bych hromady panáků, přičemž bych použil fintu, že bych to svoje pití nenápadně vylejval do květináče, abych zůstal střízlivej, a až by byl Vladimir na šrot, tak bych si s ním udělal selfíčko na Facebook, že bych mu jednou rukou dal kravatu, jako že jsem ho přepral, a druhou rukou bych mu nad hlavou dělal paroháče. A smál bych se.

Věra Čáslavská, sedminásobná olympijská vítězka

Já bych si připila s panem profesorem Pomahačem, abych si u něj udělala dobrý voko, protože budu co nejdřív potřebovat výměnu obličeje. Ale vážně: Moc si ho vážím, že tak fantasticky reprezentuje svou zemi.

Další odpovědi (ale i mnoho další témat, rozhovorů a příběhů) si můžete přečíst v novém vydání tištěného Reflexu.