Závěť

Závěť Zdroj: profimedia.cz

Británie zpřístupnila 41 milionů závětí včetně princezny Diany, Orwella a Churchilla

Zhruba 41 milionů závětí, z nichž některé pocházejí až z roku 1858, včetně poslední vůle Winstona Churchilla či princezny Diany, zpřístupnily v sobotu v podobě internetové databáze britské úřady. Podle agentury AFP jde o úplný archiv závětí z Anglie a Walesu datující se více než 150 let zpátky.

V dokumentech lze najít například závěť romanopisce Charlese Dickense, autora slavných dětských příběhů o Medvídkovi Pú A. A. Milneho či spisovatele George Orwella. Digitální kopie jednotlivých závětí stojí deset liber (zhruba 350 korun), ale základní informace o části z nich jsou přístupné online.

Zjistit se tak například dá, že Churchill odkázal své rodině 304 044 liber - v dnešní hodnotě více než pět milionů liber. Když v roce 1870 zemřel Charles Dickens, zanechal poslední vůli specifikující podobu jeho pohřbu. "Důrazně žádám, abych byl pohřben nenákladným, neokázalým a přísně soukromým způsobem," napsal s tím, že smuteční hosté nesmí mít šátky, pláště, dlouhé stuhy na klobouku "ani jiné nechutné absurdnosti".

Orwell, který zemřel v roce 1950, v závěti trval na tom, aby byl uchován jeho listinný archiv, zatímco ekonom John Maynard Keynes, které zemřel o čtyři roky dříve, naopak žádal, aby byla většina jeho dokumentů zničena.

Na snímku část závěti Winstona Churchilla

Část závěti Winstona ChurchillaČást závěti Winstona Churchilla|probatesearch.service.gov.uk