Největší ekonomikou světa jsou pořád USA, dotahuje je Čína, oslabují Rusko a Francie

Největší ekonomikou světa jsou pořád USA, dotahuje je Čína, oslabují Rusko a Francie Zdroj: profimedia.cz

Největší ekonomikou světa jsou pořád USA, dotahuje je Čína, oslabují Rusko a Francie

Největší ekonomikou světa zůstávají i v roce 2014 jednoznačně Spojené státy americké. Čína ale jejich náskok rychle stahuje a měla by se jim vyrovnat v roce 2025. Z první světové desítky naopak mírně oslabuje Japonsko (i když je pořád třetí), ale i Francie a hlavně Rusko. To kleslo z loňského 8. místa na příčku desátou. Informace zveřejnilo v pátek londýnské Centre for Economics and Bussiness Research.


I když USA byly v minulých letech zasaženy krizí, jejich hospodářství se pořád rozvíjí poměrně slušným tempem a společně s Čínou se neustále vzdalují ostatním zemím. Ještě loni se předpokládalo, že velikost ekonomik Spojených států a říše středu se vyrovnají v roce 2028, jenže teď propočty ukazují spíše na rok 2025.

V první světové desítce největších ekonomik světa ale došlo i letos k posunům. Třetí Japonsko mírně oslabilo, naopak čtvrté Německo posílilo. Na pátém a šestém místě došlo ke změně, když Velká Británie přeskočila Francii, která se utápí v deficitech, má vysokou nezaměstnanost a zjevně nehodlá svůj nákladný sociální systém zásadně reformovat. Sedmá je Brazílie. Na 10. místo kleslo předtím osmé Rusko, dostaly se před něj Itálie a Indie.

Svět ovšem čekají další velké změny. Za 10 let se má stát třetí největší ekonomikou právě Indie a do první desítky nakoukne poprvé Jižní Korea, která je už 50 let na vzestupu.

Zajímavé je, že velké ekonomiky dokážou mít i rozlohou a počtem obyvatelstva menší státy – například na 17. místě je dnes Nizozemsko, Švýcarsko je dvacáté, za ním jsou Švédsko a Polsko (u nás je tato země podceňována, ale její ekonomika se také neustále rozvíjí). Pozoruhodné je za tento rok 26. místo Rakouska a 28. místo Íránu, který také roste.

Tabulky a komentáře k nim najdete zde: http://www.cebr.com/reports/world-economic-league-table-2015/