Česko poslalo 5000 protitankových střel iráckým Kurdům

Česko poslalo 5000 protitankových střel iráckým Kurdům Zdroj: Army.cz

Češi poslali 5000 protitankových střel iráckým Kurdům

Z pardubického letiště dnes krátce před polednem odletěla další dodávka munice pro Kurdy bojující s ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Americké armádní letadlo veze více než 5000 nábojů pro pancéřové pěsti. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková. Už dříve bylo z Česka na pomoc Kurdům přepraveno osm milionů kulometných nábojů.

Velkokapacitní letoun C-17 Globemaster americké armády zamířil z Pardubic do iráckého Irbílu. "Celkem bylo ze skladů AČR uvolněno přes 5000 kusů střel do ruční protitankové zbraně RPG 7 o hmotnosti 27 tun," uvedla Růžičková.

V pátek české armádní letadlo CASA přivezlo do Pardubic z německého Ramsteinu speciální přepravní palety a sítě pro americký letoun a také americké vojáky. Společně s českými kolegy pak munici připravili pro let a naložili. Protitankové střely česká armáda do Pardubic přivezla z muničního skladu v Čermné nad Orlicí.

Česká vláda koncem srpna schválila darování munice Kurdům v hodnotě 41 milionů korun, celkem to bylo 500 tun materiálu ze starších armádních zásob. Osm milionů nábojů do kulometů o celkové hmotnosti 250 tun bylo do Irbílu dopraveno čtyřmi lety kanadského armádního letounu Globemaster C-17 na konci září. Český stát nabídl také deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov a 5000 ručních granátů. O dalších požadavcích ze strany Kurdů ale Růžičková zatím neměla informace.

Kurdy v boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) letecky podporuje koalice vedená Spojenými státy. Český prezident Miloš Zeman v polovině října řekl, že Česká republika by měla proti IS postupovat razantněji a Kurdům na obranu proti islamistům poskytnout vedle munice také zbraně. Kurdové zranění v bojích s radikály na severu Iráku by se v budoucnu mohli léčit v českých lázních, uvedl v rozhovoru s jejich představiteli při listopadové návštěvě Iráku ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).