Zdroj: ČTK

V domě na předměstí severoaustralského města Cairns někdo povraždil osm dětí

V domě na předměstí severoaustralského města Cairns dnes policie našla osm mrtvých dětí ve věku od 18 měsíců do 15 let a zraněnou ženu. Policie na místo přijela po hlášení o vážně zraněné ženě, informovala agentura AP. Podle prvních informací televize ABC byly děti ubodány.

Policie státu Queensland oznámila, že byla přivolána do domu na předměstí Manoora dnes před polednem tamního času. Když policisté dorazili na místo, našli zkrvavená těla osmi dětí.

Čtyřiatřicetiletá zraněná žena je v péči lékařů. Její stav je stabilizovaný a pomáhá policii při vyšetřování. Podle místní záchranné služby má bodné rány na hrudi. Policie nesdělila další informace a nesdělila ani to, jakým způsobem byly děti zavražděny.

"Podle momentálního stavu věcí není nutné, aby byla veřejnost znepokojena, kromě skutečnosti, že jde o velmi tragickou událost," řekl policejní vyšetřovatel Bruno Asnicar. "Situace je pod kontrolou," ujistil kriminalista.

Na místě zasahovaly desítky policistů a přivoláno bylo několik sanitek. Okolí místa tragédie policie uzavřela a místo má zůstat nepřístupné nejméně další den. Vyšetřovatelé hovořili se sousedy. Zatím policie nezjistila, jaký je vztah mezi dětmi a hospitalizovanou ženou.

"Takové události jsou samozřejmě pro každého nesmírně děsivé a policisté před tím nejsou imunní, jsme také jen lidé," řekl Ascinar.

Lisa Thaiday, která tvrdí, že je sestřenicí zraněné, uvedla, že všechny děti jsou sourozenci a že zraněná žena je jejich matka. Thaidayová dále řekla, že 20letý muž, další sourozenec dětí, našel své bratry a sestry mrtvé poté, co přišel domů. "Teď ho jdu navštívit, potřebuje utěšit," řekla příbuzná. 

Austrálie se teprve vzpamatovává z pondělního útoku na kavárnu v Sydney, kde ozbrojenec držel zhruba 16 hodin skupinu rukojmích. Při incidentu přišli tři lidé o život, včetně únosce a dvou rukojmích. Pachatelem byl muž íránského původu Man Haron Monis, který již měl problémy se zákonem. Podle agentury Reuters spolu obě krveprolití nesouvisí. 

"Zprávy z Cairns jsou srdcervoucí," prohlásil dnes australský premiér Tony Abbott. "Všichni rodiče musí pociťovat sžíravý smutek z toho, co se stalo. Je to nevýslovný zločin. Dnes večer bude celá naše země plakat a modlit se za tyto děti. Toto jsou těžké dny pro naši zemi," dodal Abbott.