Liby Lane

Liby Lane Zdroj: YouTube.com

Předvánoční novinka anglikánské církve: biskupka

Anglikánská církev má v současné době téměř osm tisíc hodnostářů. Jen tisícovka z toho jsou ženy, ať už na jakékoliv pozici. Včera se tak stala nevídaná věc. Biskupkou, první ženou v tomto úřadě, se stala na půdě anglikánské církve žena. Reverendka Liby Laneová.

O průlomové změně ve středu informoval zpravodajský server BBC. Změna přišla jen měsíc poté, co se ve Spojeném království změnilo staleté kanonické právo, jež zapovídalo ženám stát se vysokou církevní hodnostářkou.

Liby se stane biskupkou v městečku Stocport, jen jedenáct kilometrů vzdáleného od Manchesteru. Místo biskupa je v tomto místě prázdné už od května, kdy tamní biskup zemřel.

„Je to velmi nečekané a vzrušující,“ popsala Liby Laneová pro britskou BBC s poukazem na to, že až od 17. listopadu tohoto roku je něco takového ve Spojeném království možné – i sama Laneová hodnotí změnu pozitivně, i kvůli možná nečekané rychlosti. „Cítím se být poctěná a velmi vděčná,“ dodává Laneová, která začne svůj úřad zastávat po slavnostním ceremoniálu 26. ledna 2015.