Arktida

Arktida Zdroj: Profimedia.cz

Dánsko se zapojilo do bojů o budoucí vládu nad Severním pólem a Arktidou. Jde o suroviny

Soutěž o to, kdo v budoucnosti ovládne Severní pól a Arktidu, se vyostřuje. Do hry vstoupilo také Dánsko, které chce, aby mělo na tuto oblast vliv. Argumentuje tím, že mu patří Grónsko a to do této oblasti zasahuje. Informoval o tom kromě jiných i server businessinsider.com.

Svou žádost Dánsku založilo na datech, které dokazují, že se Grónsko nachází na kontinentálním šelfu, jež zasahuje Severní pól a Arktidu. Dánský ministr zahraničí Martin Lidegaard chce dokonce předložit tato data v OSN v naději, že světová organizace to zohlední při „dělení“ regionu.

Jenže na ten mají zálusk i velmoci, protože experti předpokládají, že klimatické změny rozpustí část zdejšího ledu a bude zde možné těžit suroviny.

V Arktickém moři je podle odhadů až 15 procent veškeré ropy na planetě. Dále je v moři 30 procent světových zásob klasického plynu a asi pětina tekutého plynu. To je hlavní důvod, proč má pět zemí – USA, Kanada, Rusko, Norsko a Dánsko - zájem na tom, aby území Arktidy spadalo právě pod jejich správu.

Další důležitou strategickou věcí je Severní mořská cesta, kterou chce dostat pod svou kontrolu především Rusko, ostatně většina trasy kopíruje jeho hranice. Touto cestou by se lodě z Evropy do Asie plavily pouhých 35 dní. Současnou cestou přes Suezský průplav musí plout 48 dní.

Kdo nakonec dostane pod svou kontrolu Severní pól a Arktidu, je zatím ve hvězdách.  Rusko si proto zajišťuje své pozice už dnes s pomocí armády. Celkově chce Rusko v tomto prostoru vybudovat 16 armádních přístavů. Plánuje také postavit 13 letišť a 10 radarových základen proti leteckým silám ostatních zemí.