Zdroj: Pavel Hofman

Nová protidrogová strategie vlády: Alkohol je jako heroin

Nemohu tomu sám uvěřit. Dočkali jsme se momentu, kdy v protidrogové politice tohoto státu zvítězil zdravý rozum a vědecká data nad pověrami, tmářstvím a lobby výrobců alkoholu. Nejhorší droga totiž samozřejmě je chlast, a tak se k němu bude přistupovat.

V pondělí vláda představila novou vládní strategii boje proti drogám, která je ještě před pár lety zcela nepředstavitelná. Jde o revoluční koncept, který zohledňuje tvrdá data zdravotnických zařízení, úmrtnosti, sociálních dopadů a kriminality spojené s drogami. Z těch totiž - a samozřejmě nejen u nás, ale v celé Evropě - vyplývá, že nejstrašnější a nejškodlivější drogou je ta nejrozšířenější - alkohol. Tato skutečnost je sice léta odborné veřejnosti známá, prosadit jí do konkrétní protidrogové politiky západoevropských zemí se jí daří jen nesnadno. Je obrovským odborným i politickým vítězstvím národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, že nynější vládní strategie stojí na nejmodernějších poznatcích, a chce skutečně zlepšovat zdravotní stav populace, ne populisticky bojovat proti marihuaně.

Nová koncepce má snižovat nabídku i poptávku drog - ale nejen, jak bylo dosud zvykem, těch ilegálních, i alkoholu. Droga, která ze všech ostatních drog nejvíc ohrožuje i naši mládež. Proto už nenajdeme ve strategii ono prokleté a zdiskreditované slůvko drogy, ale formulaci "návykové látky a hazardní hraní". Gamblerství je totiž závislostní chování se stejným patologickým potenciálem jako kořalka nebo pervitin.

Proto se nově bude těžiště „drogové“ prevence přesouvat k nejproblematičtější a nejrozšířenější droze - alkoholu - a přestane se šílet s nesmyslnými rituálními tanečky kolem marihuany, která je nebezpečná jako alkohol v podstatě jen pro uživatele mladší jedenadvaceti let, pro starší uživatele je bezpečnější než chlast. Preventivnistické akce se tedy nebudou, jak bylo občas v minulosti vidět, provádět tak, že se na školní děti pustí policejní protidrogoví psi, aby jim prolustrovali aktovky, ale tak, že se ty stejné děti vezmou především a opakovaně na exkurzi na záchytku, do léčebny gamblerů a do protialkoholní léčebny. A škodlivost ilegálních drog, marihuany především, jim může vysvětlit učitelka cestou v tramvaji. Objem celkových škod napáchaných užíváním návykových látek je totiž snad z devadesáti procent sycen problémy s alkoholem, a těch zbylých deset procent patologie pokryje všechny ostatní drogy včetně gamblerství.

Gratuluji Jindřichu Vobořilovi, že prosadil zdravý rozum, a případným pubertálním a adolescentním čtenářům malý vzkaz na závěr: To, že vám nyní budou říkat, že po alkoholu ve vašem věku zblbnete, neznamená, že po marihuaně ve vašem věku nezblbnete, či se nezblázníte. Jenom musíte pochopit, že to zblbnutí máte ve vašem věku jisté nejen po pár jointech týdně, ale spolehlivě zblbnete i po stejném množství drinků týdně. Přesto, že vás na ty drinky budou velmi často zvát i vaši rodiče.