Zdroj: ČTK

Taliban při útoku na pákistánskou školu zabil přes sto dětí

Dnešní útok bojovníků islamistického hnutí Taliban na školu v pákistánském městě Péšávar si vyžádal již 130 mrtvých a 122 zraněných. Přes stovku obětí tvoří žáci školy, kterou navštěvuje řada dětí pákistánských vojáků. Zabiti byli i čtyři z šesti útočníků a po dalších dvou členové bezpečnostních sil v budově pátrají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na provinční vládu, podle níž bude vražedná bilance zřejmě dále stoupat. Jedná se o nejkrvavější útok povstalců v zemi za poslední roky.

Ozbrojenci dopoledne obsadili školu a na 500 žáků - převážně ve věku od deseti do dvaceti let - a učitelů zajali jako rukojmí. Armáda v prohlášení oznámila, že většina rukojmích již byla evakuována. "Probíhá záchranná vojenská operace. Přestřelky pokračují. Velké množství žáků, studentů a zaměstnanců bylo evakuováno," napsala armáda.

Nejméně jeden z útočníků odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle, sdělil Parvíz Chattak, šéf vlády provincie Chajbar Pachtunchvá, kde Péšávar leží. Právě tato exploze má podle BBC na svědomí velký počet mrtvých. Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr ve škole za "národní tragédii" a vydal se na místo.

Do školy, kterou navštěvují žáci 1.-10. ročníku, vtrhli útočníci v 10:30 místního času (6:30 SEČ) oblečeni ve vojenských uniformách. Krátce poté školu obklíčili vojáci a policisté a okamžitě se rozpoutala přestřelka. Nad budovou nacházející se na severozápadě Pákistánu přelétávaly vrtulníky. Sanitky rychle odvážely zraněné do nemocnice. Mnozí z nich jsou údajně v kritickém stavu a jsou operováni.

Pákistánská odnož Talibanu přijala odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního. Hnutí sdělilo, že si "školu vybralo jako cíl, protože vojáci si berou za cíle naše rodiny, a my chceme, aby pocítili naši bolest". "Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzivu v Severním Vazíristánu," konstatoval Churasání s poukazem na vojenskou operaci namířenou proti Talibanu, která byla zahájena v červnu.

Představitelé Talibanu prohlásili, že o útoku rozhodli poté, co "provedli vyšetřování a zjistili, že děti několika vysokých armádních činitelů v této škole studují". Agentura AP nicméně napsala, že do školy, která se nachází na okraji kasárenského komplexu, chodí i děti z rodin civilistů. "Naši sebevražední atentátníci vstoupili do školy. Mají instrukce neubližovat dětem, ale zaměřit se na dospělé studenty a armádní personál," řekl mluvčí Talibanu Churasání.

Jeden ze zraněných studentů Abdulláh Džamál vypověděl, že v době útoku byl ve skupině žáků osmé, deváté a desáté třídy, kterým tým pákistánských armádních lékařů právě vysvětloval pravidla první pomoci. Podle Džamála zprvu nikdo netušil, co se děje.

"Pak jsem viděl, jak se děti kácejí na zem, plakaly a křičely. I já jsem spadl. Později jsem zjistil, že mám v noze kulku," uvedl Džamál z nemocničního lůžka. "Všechny děti měly střelné rány. Všechny děti krvácely," dodal.

Jeden z učitelů školy agentuře Reuters řekl, že v době útoku probíhaly v některých třídách zkoušky. "Byli jsme právě ve zkouškové místnosti, když útok začal. Půl hodiny nato dorazili vojáci. Teď prohledávají jednu třídu po druhé," popsal.