Man Haron Monis

Man Haron Monis Zdroj: NT

Policie při zásahu v kavárně v australském Sydney zneškodnila únosce

Australská policie dnes v centru Sydney vzala útokem kavárnu, v níž ozbrojenec držel zhruba 16 hodin skupinu rukojmích. Podle australských médií únosce zabil jednoho z rukojmích, než sám také přišel o život. Tři další lidé utrpěli zranění, nejméně jeden střelnou ranou. Pachatelem byl údajně íránský imigrant, který prý již měl problémy se zákonem. 

Ozbrojený zásah doprovodili policisté střelbou ostrými náboji a ohlušujícími granáty. Z kavárny vzápětí vyběhla skupina vyděšených rukojmích. Na místě zasahovali záchranáři, kteří poskytovali první pomoc zraněným. V nosítkách odnesli několik lidí do připravených sanitek. Celkem bylo při zásahu zachráněno 11 osob. V předchozích hodinách se několika rukojmím podařilo uprchnout.

Pachatelem, který držel 16 hodin jako rukojmí více než tucet lidí v kavárně v centru australského Sydney, byl 49letý Man Haron Monis z Iráku. Tento samozvaný duchovní, měl v Austrálii potíže se zákonem, zejména kvůli obvinění ze spoluviny na vraždě své bývalé ženy.

Monis, který se narodil v Íránu, se podle australských médií přistěhoval do Austrálie jako uprchlík v roce 1996.

Poprvé se dostal do střetu se zákonem, když napsal v letech 2007 až 2009 několik urážlivých dopisů rodinám sedmi australských vojáků, kteří zahynuli v boji proti islámskému terorismu. Oběti označil za vrahy a v jednom případě tvrdil, že skončí v pekle. Australský soud mu za to uložil trest 300 hodin veřejně prospěšných prací.

Podle britských médií se Monis chystal poslat podobné dopisy také rodinám britských vojenských obětí bojů proti islámských radikálům v Afghánistánu. Australské úřady mu to ale zakázaly, za což je obvinil z porušování jeho lidských práv.

Nedávno byl obviněn ve více než 40 případech sexuálního násilí nebo obtěžování, kterého se dopouštěl na ženách při "konzultacích" v době, kdy se věnoval černé magii, numerologii a astrologii a kdy se označoval za "duchovního léčitele". Tyto případy označil Monis za policejní spiknutí a za politicky motivované. Předstoupit před soud měl v únoru příštího roku.

Na své webové stránce, která byla stejně jako jeho facebookový profil zrušena, tvrdil, že "s Boží pomocí neustane v politické aktivitě proti útlaku".

Monis byl letos také obviněn ze spolupachatelství v případu loňského ubodání jeho bývalé ženy, kterou podle všeho zabila jeho současná manželka. V případu, ve kterém se prokázalo, že si vytvořil alibi úmyslnou automobilovou nehodou v době vraždy, byl propuštěn na kauci.

Představitelé australské muslimské komunity zadržování skupiny rukojmích ostře odsoudili.