Sydney

Sydney Zdroj: AP

Drama rukojmích v Sydney: Útočník je iránského původu, dříve byl souzen za sexuální delikty

Ozbrojený útočník drží v centru australského Sydney až několik desítek rukojmích. S policií, která neprodyšně uzavřela okolí, komunikuje a požaduje, aby mu byla doručena černá vlajka blízkovýchodních extremistů a umožněn rozhovor s australským premiérem Tonym Abbottem. Australské úřady považují útočníka, který přepadl ráno místního času (o půlnoci SEČ) místní kavárnu, za duchovního íránského původu, jenž v zemi obdržel azyl. Muž byl již v Austrálii trestán mimo jiné za sérii násilných činů, uvedlo zpravodajství BBC.

Pět rukojmích během dne z kavárny Lindt Chocolat Cafe uprchlo. V okně provozovny byla vyvěšena černobílá vlajka s arabským nápisem údajně podobná té, kterou používají islamisté v Iráku a v Sýrii. Australský premiér uvedl, že úřady zatím neznají motiv pachatele. Mohlo by jít o politicky motivovaný čin, i o akci duševně narušeného člověka.

Útočníkem je prý Man Haron Monis, který je v podmínce za násilnictví a byl odsouzen za zasílaní urážlivých dopisů rodinám padlých australských vojáků. List Sydney Morning Herald tvrdí, že Monis se dříve označoval za "duchovního léčitele" a před deseti lety se v Sydney zabýval černou magií.

Podle australské televize Network Ten ozbrojenec prohlásil, že na různých místech v Sydney položil čtyři bomby - dvě přímo v kavárně a další dvě v obchodní čtvrti. Televize se o únoscových požadavcích dozvěděla od dvou žen zadržovaných v kavárně, kterým únosce dovolil telefonovat.

Televize Network Ten dostala video, na němž jeden z rukojmích tlumočí požadavky ozbrojence. Policie stanici vyzvala, aby nahrávku nevysílala. Policejní vyjednávači prý s ozbrojencem navázali kontakt. "Byl poměrně klidný. Byl docela vysoký, ve věku přes 45 let a vypadal původem z Blízkého východu," popsal televizi ABC nejmenovaný svědek.

Vše údajně začalo dnes kolem 09:44 místního času (v neděli 23:44 SEČ), kdy policie dostala hlášení o pohybu muže s taškou, v níž mohla být zbraň, který vešel do kavárny a obchodu s cukrovinkami Lindt v centru Sydney. Celá rušná obchodní čtvrť Martin Place byla vyklizena, uzavřeny byly okolní kanceláře a obchody, evakuován byl například i nedaleký americký konzulát. Ve městě byly rozmístěny stovky policistů, včetně odstřelovačů na střechách. Nad oblastí přelétávají vrtulníky. Úřady nařídily zaměstnancům podniků v okolí kavárny, aby ani v úterý nechodili do práce. Podle policie drama může pokračovat i další den.

Zatím nejsou informace, že by byl při incidentu někdo zraněn. Po více než pěti hodinách tři rukojmí z kavárny utekli, po nich následovaly dvě ženy. Obě na sobě měly zástěry zaměstnanců kavárny. Kolik zadržovaných ještě v kavárně zbývá, odmítli policisté sdělit, stejně jako fakt, zda se uprchlíci dostali z místa vlastními silami či zda byli propuštěni.

Rukojmí se během dne střídali u výlohy s rukama opřenýma o sklo. Někteří v této pozici strávili až dvě hodiny, uvedli reportéři televize Network Seven, kteří scénu sledovali z okna své redakce naproti kavárně. Ozbrojenec, který je podle nich neoholený, v bílém tričku a černé čepici, byl vidět, jak neustále přechází sem a tam. V jednu chvíli prý únosce umožnil zadržovaným, aby se najedli. Reportér televize Chris Reason odhadl počet rukojmích na 15, firma Lindt ale dříve mluvila až o 40 zadržovaných - 30 zákaznících a deseti zaměstnancích.

"Nevíme, jestli je to politicky motivované. Jsou ale určité indicie, že by mohlo být," prohlásil na krátkém briefingu premiér Abbott. "Jde o velmi znepokojivou událost. Chápu veškeré obavy a úzkost Australanů," dodal a obyvatele vyzval ke klidu.

Podle některých informací je na vlajce uvnitř kavárny napsána arabsky takzvaná šaháda, tedy islámské vyznání víry: "Není boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok". Tento typ vlajky prý využívají například islamisté z fronty An-Nusra operující v Sýrii. Muslimští vůdci v Austrálii zajetí rukojmích odsoudili. "Takové jednání islám zakazuje," uvedl v prohlášení velký muftí Austrálie spolu s národní radou imámů.

Austrálie se na začátku října zapojila do přímé vojenské akce v Iráku, kde koalice vedená USA podniká útoky na pozice radikálů z hnutí Islámský stát. Země odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikální skupinu podporuje formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje finance.