Euro

Euro Zdroj: Profimedia.cz

Dvě italské strany vyzývají zemi, ať opustí euro. Prý je to měna pro Německo a oligarchii

Hned dvě italské parlamentní strany tento týden oznámily, že se budou snažit o to, aby jejich země opustila eurozónu. V parlamentu tvoří jejich poslanci společně s dalšími euroskeptiky pětinu zákonodárného sboru. Informoval o tom web thelocal.it.

Pro Itálii, kterou sužují už léta ekonomické problémy a dluhy, je problematické, že veřejnost je také stále více naladěna proti euru. „Chceme, abychom opustili eurozonu,“ prohlásil šéf Ligy severu Matteo Salvini, který je v poslední době stále populárnější. Vystupuje totiž hlasitě proti imigrantům, navrhuje zavést rovnou daň ve výši 15 procent a dokonce kastrace sexuálních zločinců. Také hodlá působit i na jihu Itálie, což by byl průlom ve čtvrtstoletí trvající historii strany.

Také silné populistické Hnutí pěti hvězd, které vede komik Beppe Grillo, spustilo v sobotu petici, která má vést k referendu o zrušení eura. V ní se tvrdí, že společná evropská měna byla stvořena „pro Německo a finanční oligarchii“.

Přestože snahy některých stran o zrušení eura vypadají dnes nerealisticky, pokud by se podařilo uspořádat referendu, tak i vládnoucí strany mají obavy, že lidé by se mohli přidat k euroskeptikům.