Aplikaci Uber si lze nainstalovat během několika málo minut. A můžete hned jet.

Aplikaci Uber si lze nainstalovat během několika málo minut. A můžete hned jet. Zdroj: Marie Bartošová

Taxislužbu Uber zakázali ve Španělsku, v Dillí, v Německu, Thajsku a problémy má i v USA

Jedna z nejúspěšnější společnosti posledních let, alternativní taxislužba Uber, má v mnoha zemích problémy. V úterý obchodní soud v Madridu konstatoval, že řidiči Uberu nemají povolení pro přepravu cestujících ve Španělsku, a nařídil firmě, aby poskytování své služby v zemi pozastavila.

Soudce také telekomunikačním firmám a společnostem umožňujícím elektronické platby zároveň nařídil, aby zakázaly provádění transakcí pro Uber.

Velké problémy má také v indickém hlavním městě Dillí. Tam měl dvaatřicetiletý řidič Uberu Šiv Kumar Jádav znásilnit minulý pátek o šest let mladší ženu poté, co ji odvezl na odlehlé místo. V neděli byl zatčen a v pondělí postaven před soudem. Úřady pak promptně zakázaly Uberu ve městě činnost. Podle policie totiž firma ignorovala skutečnost, že byl Jádav už před třemi lety vyšetřován kvůli podezření ze znásilnění. Jak upozornil server BBC, společnost ale nadále registruje zakázky v Dillí, takže jí hrozí pokuty a další postih.

Soud ve Frankfurtu nad Mohanem už počátkem září pomocí předběžného opatření zakázal v celém Německu fungování Uberu. Podle něj představuje internetová aplikace nekalou konkurenci pro běžné taxislužby. V případě porušení zákazu hrozí za každou jednotlivou uskutečněnou jízdu Uberu pokuta do výše 250 000 eur (6,9 milionu Kč). Firma ale s rozhodnutím nesouhlasí a řeší ho.

Před časem zakázalo službu uberPop, která je označována za zprostředkování spolujízdy, Nizozemsko. Podobné nařízení jako španělský soudce vydalo předtím i Thajsko. Kvůli vyhrožování jedné novinářce, která psala kriticky o Uberu, se zvedla vlna nevole také v USA. Tam jeden z jejich ředitelů vyhrožoval, že prozradí osobní údaje klientů.

Před několika dny byla pak zveřejněna zpráva, že hodnota Uberu mezitím dosáhla 40 miliard dolarů. Firma byla založena v Kalifornii v roce 2009.