Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš: Sobotka je populista, který se choval kvůli poslaneckým platům neuvěřitelně

Ministr a šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil kvůli trapnému handrkování o poslanecké platy premiéra Bohuslava Sobotku za populistu a premiér se prý chová v tomto případě „neuvěřitelně“. Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Podle Babiše premiér Sobotka prý změnil postoj k platům poslanců podle názoru svých marketingových poradců, kteří tak reagovali na vlnu nevole veřejnosti, která si zvýšení mezd zákonodárců zjevně nepřeje. Sobotka provedl podraz, dodal ještě Babiš a nedodržel dohody.

Babiš také v ČT sdělil, že jeho návrh, aby o platech rozhodovala vláda, byla jen „legrace“. Pořád si myslí, že to nemá dělat sněmovna, ale odborníci. Jak si to konkrétně představuje, neřekl.

Také opět řekl, že není vhodným typem na poslance a chce především dělat manažerskou funkci ve vládě. Tím reagoval na to, že vynechal zatím 53 procent všech hlasování v Poslanecké sněmovně. Poslanecký klub ANO mu prý ale nechce dovolit, aby parlament opustil. Proto navrhne takzvaný „klouzavý mandát“, aby ministři ve sněmovně neseděli.