Policie evakuuje 1400 lidí z okolí muničního skladu na Zlínsku

Policie evakuuje 1400 lidí z okolí muničního skladu na Zlínsku Zdroj: ČTK

Nekonečné martýrium: Policie evakuovala 1400 lidí z okolí muničních skladů na Zlínsku

Policie dnes ráno evakuovala 1400 lidí z dalších obcí v okolí muničního skladu na Zlínsku. Pyrotechnici totiž v areálu objevili poškozenou budovu, ve které jsou uskladněny granáty. V pátek večer se navíc z prostoru, ve kterém explodovaly už dvě budovy s uskladněnou municí, ozval další výbuch.

Své domovy museli opustit obyvatelé obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Někteří lidé ale ani nečekali na autobusy a odjeli vlastními auty, do kterých naložili nejnutnější věci. Jeden muž dokonce vyrazil jen na kole s batohem na zádech.

Pyrotechnici se v pátek dostali asi 200 metrů od epicentra druhého výbuchu a zjistili, že další budova - označovaná číslem 11 - je velmi poškozená. Na její střeše našli dělostřelecký granát. Policie proto nařídila evakuaci lidí z okolních obcí. Podle ministra vnitra Milana Chovance byla evakuace nutná, aby se zajistila bezpečnost lidí.

Pyrotechnici se dnes budou snažit ze střechy muničního skladu, který zřejmě poškodila středeční exploze, odstranit zaklíněný dělostřelecký granát. Lze to podle nich udělat jen ručně. Z areálu odejdou i všichni policisté, zůstanou tam jen pyrotechnici.

Podle krajské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové pojedou pyrotechnici do areálu obrněným transportérem a hasičskými tanky. Pokud půjde práce pyrotechniků podle plánu, mohli by se evakuovaní lidé vrátit do svých domovů v sobotu večer, dodala Kozumplíková.

Jenže podobné návraty slibují úřady opakovaně, ale situace se nelepší.

Obyvatelé obcí Haluzice a Lipová byli znovu evakuováni už v pátek večer, celkem šlo o 400 lidí. Například ve dvou luhačovických hotelech přespalo 130 evakuovaných. Své domovy museli opustit už ve středu po výbuchu jednoho z muničních skladů v areálu. Domů se vrátili teprve v pátek odpoledne, aby po několika hodinách byli opět evakuováni.

Ve Vlachovicích-Vrběticích mělo dnes odpoledne zasednout předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Obec ale byla také evakuována, takže se místo muselo změnit.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Pyrotechnici následně zkoumali okolí Lipové a Haluzic. Tehdy konstatovali, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty.

V muničním areálu ve Vrběticích už 16. října vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi 50 tun munice. Šlo hlavně o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.