Čečensko

Čečensko Zdroj: ČTK

Islámští radikálové zaútočili na Groznyj, zemřelo 20 lidí

Možná až dvě desítky mrtvých si vyžádal dnešní útok ozbrojenců na čečenskou metropoli Groznyj na neklidném ruském severním Kavkazu. Přesný počet obětí sice podle AP není oficiálně znám, média s odvoláním na vládní zdroje ale uvádějí až deset zabitých policistů a nejméně sedm útočníků. V centru Grozného úřady vyhlásily zvláštní režim a vyzvaly obyvatele, abych zůstali doma. K útoku se již přihlásila jistá radikální islámská organizace.

Incident začal útokem na kontrolní stanoviště dopravní policie, která se podle všeho pokusila kolonu několika vozidel ozbrojenců zastavit. "Oblékli se do policejních uniforem a zabili nevinné chlapce, kteří slouží na tomto stanovišti. Neujdou spravedlivé odplatě," uvedl ve videovzkazu na sociální síti Instagram Ramzan Kadyrov, který je hlavou této ruské autonomní republiky.

Ozbrojenci se podle Kadyrova chystali v Grozném uskutečnit "velké teroristické útoky". Jejich plány ale zmařila úvodní přestřelka s dopravními policisty. K útokům v Grozném se na webu přihlásili islámští radikálové, kteří chtějí z Čečenska učinit součást emirátu na Kavkazu.

Po střetu na kontrolním policejním postu se útočníci uchýlili do sídla nakladatelství, které bylo při přestřelce zapáleno a zničeno. Ruská média s odvoláním na místní obyvatele ohlásila, že od budovy se ozývala střelba z těžkých zbraní, zřejmě i granátometů. Na zveřejněných záběrech hořícího několikapodlažního domu, ve kterém sídlí několik místních novin, jsou patrná rozsáhlá poškození, očividně následkem bojů.

"Operace s cílem zlikvidovat bandity vstupuje do konečné fáze," napsal ráno Kadyrov na portálu Instagramu. Uvedl, že na zákrok bezpečnostních jednotek osobně dohlíží. Později ohlásil, že všichni střelci v sídle vydavatelství byli zlikvidováni.

Střety mezi ozbrojenci a bezpečnostními jednotkami ale pokračují, útočníci se zabarikádovali také v jedné z městských škol. Vedení vzdělávacího zařízení podle RIA Novosti uvedlo, že v komplexu není žádný student a ani učitelé.

Úřady prozatím neohlásily žádnou oficiální bilanci obětí. Brzy ráno pouze uvedly, že při prvním střetu na kontrolním stanovišti zahynuli tři policisté. Později Kadyrov podle portálu RT.com řekl, že mrtvých policistů může být až šest a že bylo nalezeno sedm těl útočníků. Ruská média s odvoláním na vládní zdroje udávají nejméně deset zabitých policistů. Kadyrov také tvrdí, že nebyl zabit žádný civilista.

I když nepokoje nejsou na ruském severním Kavkaze ničím neobvyklým, rázná bezpečnostní opatření zavedená Ramzanem Kadyrovem uchránila metropoli na několik let před většími násilnostmi, napsala AP. Letos v říjnu zabil sebevražedný atentátník v Grozném nejméně čtyři policisty, další čtyři strážci pořádku tehdy utrpěli zranění.

Ruská vojska v nedávné minulosti svedla s čečenskými separatisty dvě války, než se zemi podařilo zpacifikovat, a to i za cenu obrovských dotací z ruského rozpočtu. Velké boje utichly už před léty, dodnes však o sobě dávají vědět přívrženci vytvoření islámského státu na Kavkazu, kteří čas od času organizují atentáty i v hloubi Ruska a dokonce i v Moskvě. Ruské úřady se také obávají návratu bojovníků ze syrské občanské války, kde podle médií válčí na straně islamistů přinejmenším stovky Čečenců a dalších radikálů z Ruska.

2175646:gallery:true:true